Skip to main content
Update Corona: onze kantoren blijven open! Klik hier voor meer informatie.

Zomer beste seizoen om te solliciteren

De luie en arbeidsluwe zomermaanden blijken money time als het op solliciteren aankomt. Hier lees je waarom!

1. Bedrijven stomen zich klaar voor het najaar

In de zomermaanden is er weliswaar vaak wat minder bedrijvigheid tussen ondernemingen en hun klanten, maar in deze periode wordt wel de basis gelegd voor een sterke start van het najaar. En daarvoor wordt vaak ook in de richting van verse werkkrachten gekeken.

2. Leidinggevenden maken er eindelijk tijd voor

Wegens aanhoudende drukte durven leidinggevenden sollicitatiegesprekken al eens uitstellen tot in de zomer, wanneer de boog iets minder gespannen staat. Verder is de kans in de zomer kleiner dat ze sollicitatiegesprekken in een rotvaart afhandelen. En dan zwijgen we nog over het simpele feit dat mensen – dus ook leidinggevenden – in zonnige tijden vaak net iets beter geluimd zijn. Niet zelden met een positiever en aangenamer sollicitatiegesprek als gevolg. Doe er je voordeel mee!

3. Je komt extra gedreven over

Terwijl veel werknemers al in vakantiemodus vertoeven of - erger nog - op hun tandvlees zitten wegens hoogdringend aan vakantie toe, verschijn jij fris als een hoentje op de afspraak. Hierdoor kom je extra energiek en gemotiveerd over.

4. Je hebt minder concurrentie

Tijdens de zomermaanden zijn er minder sollicitanten op de arbeidsmarkt. En dat geldt zowel voor starters (die nog even uitrusten vooraleer ze aan hun zoektocht naar een job beginnen) als voor minder jeugdige profielen (die ook liever eerst de batterijen opladen alvorens te gaan solliciteren). En minder concurrentie betekent sowieso meer kans op succes voor jou!

5. Er zijn veel netwerkmomenten

Tijdens de zomermaanden draait ons sociaal leven op volle toeren: een feestje hier, een festivalletje daar en een etentje ginder. We komen gewoon vaker buiten. Als je weet dat vacatures vaak via de informele kanalen worden ingevuld, weet je ook dat je maar beter op scherp staat op je volgende barbecue.

6. Tijdelijke jobs kunnen uitmonden in vaste jobs

Tijdens de zomermaanden rekenen heel wat bedrijven op tijdelijke werkkrachten om de taken van hun afwezige medewerkers over te nemen. Interimjobs vormen een mooie kans om aan een werkgever te tonen wat je waard bent, waarna je misschien alsnog een vast contract weet te versieren. Ook indien dat niet lukt staat zo’n werkervaring mooi op je cv, waardoor je kansen op een vaste baan elders stijgen.