Skip to main content
Update Corona: onze kantoren blijven open! Klik hier voor meer informatie.

Zo profiteer jij van dé 5 bouwtrends voor 2020

jonge architecten aan het werk met 3D bril

2020 belooft een interessant jaar te worden voor de bouwsector. We verwachten onder andere een opmars van beroepen die niet bestaan en digitaal samenwerken in BIM wordt steeds belangrijker. Wil je meer weten over de bouwtrends voor 2020? Wij lijsten de 5 belangrijkste trends voor je op. 

Bouwtrend 1: kiezen voor een beroep dat nog niet bestaat

Binnen de bouwsector vind je niet alleen veel knelpuntberoepen, er is inmiddels zelfs vraag naar beroepen die officieel (nog) niet bestaan. Zo is er bijvoorbeeld veel behoefte aan asbestverwijderaars en isoleerders, terwijl er geen opleiding bestaat voor deze functie. 

Het kan dus zeker lonen om in 2020 de sprong te wagen en je praktijkervaring en eventuele opleidingen te combineren en je te specialiseren in een ‘niet bestaande job’. Durf jij het aan? 

Bouwtrend 2: digitaal samenwerken 

De bouwsector digitaliseert steeds verder en de ontwikkelingen gaan snel. Steeds meer bouwbedrijven, architecten, aannemers en studiebureaus werken bijvoorbeeld met BIM, een digitaal model dat alle fysieke en functionele kenmerken van een gebouw bevat. Dit digitale model maakt het voor alle betrokken partijen mogelijk om eenvoudig samen te werken.

BIM is nu nog volop in ontwikkeling, zo moeten er nog protocollen opgesteld worden die ervoor zorgen dat er op nationaal en internationaal vlak samengewerkt kan worden. Het is echter duidelijk dat het aantal mensen dat met BIM werkt alleen nog maar gaat toenemen in de toekomst. Zorg dus dat je deze boot niet mist!

Bouwtrend 3: stijgende lonen 

De grote vraag naar bepaalde knelpuntberoepen plaatst mensen met de juiste vaardigheden en ervaring in een sterke positie. Hierdoor stijgen de lonen voor beroepen zoals werkvoorbereider, calculator en werfleider.

Bouwtrend 4: groei bij burgerlijke bouwkunde

Tegen 2020 verwacht men een groei van ongeveer 3% voor de Belgische bouwsector (dat is meer dan de verwachte economische groei). De voorspellingen verwachten dat deze groei vooral in een aantal deelsectoren merkbaar zal zijn. 

De residentiële sector zal waarschijnlijk de minste vooruitgang boeken. Er zullen vermoedelijk ook minder gemeentelijke werken zijn, maar dit wordt gelukkig ruimschoots gecompenseerd door nieuwe, grote werven zoals de Oosterweelverbinding en de sluis in Terneuzen. Bovendien wordt er een grote groei verwacht binnen de burgerlijke bouwkunde (wegen- en bruggenbouw).

Bouwtrend 5: onduidelijkheid over de toekomst

Hoewel we een aantal trends vrij duidelijk kunnen identificeren binnen de bouwsector, heerst er ook nog veel onduidelijkheid. De betonstop, het halen van de klimaatdoelstellingen, de bouwmeesterscan, het ontbreken van een beleidsplan ruimte voor Vlaanderen (BRV) of van een mobiliteitsplan… van al deze zaken is nog niet duidelijk wat hun impact op de bouwsector zal zijn voor de komende jaren. 

Wil jij een job waar je op kunt bouwen? 

Het mag duidelijk zijn, de bouwsector is volop in beweging. Wil jij van deze ontwikkelingen profiteren? Bij Impact zijn we gespecialiseerd in jobs in de bouwsector. We weten wat er speelt en hoe we jou kunnen matchen met een job die perfect past bij jouw persoonlijkheid, vaardigheden en ambities.

Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel dan niet om ons te contacteren

 

Bron: Sterck Magazine