Skip to main content
Update Corona: onze kantoren blijven open! Klik hier voor meer informatie.

Zit er ook een teamleider in jou?

werfleider

Een goede teamleider doet meer dan je denkt. Het werk verdelen is slechts een van zijn of haar vele taken. Zo bepaalt de teamleider bijvoorbeeld ook grotendeels de sfeer op de werkvloer. Misschien maakte je zelf het volgende al eens mee: De job was leuk, het bedrijf fantastisch, maar helaas ontbrak de klik met je team. Een goede teamleider had hier ingegrepen en gezorgd voor een goede integratie. Maar wat maakt een goede teamleider nu zo goed?

8 eigenschappen van een goede teamleider

1. Je bent flexibel en kan je aanpassen aan alle situaties

Het zal niet altijd van een leien dakje lopen. Mensen komen, mensen gaan. Projecten starten en eindigen. Maar, the show must go on en iedereen moet er blijven voor gaan. Als je niet bij het minste uit je loodje geslagen bent en je vlot aanpast aan wat er op je afkomt, dan heb je deze eigenschap alvast op zak.

2. Je kan omgaan met verantwoordelijkheid

Niet iedereen kan zomaar omgaan met veel verantwoordelijkheid. Sommige mensen bezwijken onder de stress, terwijl anderen dan weer naast hun schoenen gaan lopen. Als goede teamleider behoud je jouw “down-to-earth” mentaliteit.

Maar als jouw team goed georganiseerd is, heeft ieder zijn verantwoordelijkheden. Elk lid van jouw team moet zijn of haar eigen verantwoordelijkheden hebben. Zo hou je niet enkel de taken duidelijk verdeeld, maar blijft iedereen op zijn eigen manier betrokken bij het project.

3. Je spreekt met de nodige kennis van zaken

Je teamleden hebben een leider nodig die weet waar hij over spreekt. Jij moet de persoon zijn waar ze raad aan kunnen vragen. Betekent dit dat je altijd van alles op de hoogte moet zijn? Natuurlijk niet! Wanneer je in multidisciplinair team werkt is dit zelfs bijna onmogelijk.

Probeer in deze gevallen je ervaren teamleden in te schakelen als experts. Moet iemand iets weten over de algemene werken, dan moeten ze bij jou zijn. Neem nu even HVAC-installaties als voorbeeld.  Is er ergens een probleem bij een heel specifiek onderdeel? Dan is Robert, jouw installateur met 20 jaar ervaring, misschien wel de geknipte persoon om een handje toe te steken.

4. Je hebt een luisterend oor

Technische problemen zijn niet de enige problemen die je als teamleider moet oplossen. Tijdens projecten lopen de persoonlijke spanningen soms op en dan is het jouw taak om te bemiddelen. Luister goed naar beide kanten van het verhaal en zorg ervoor dat alles uitgepraat wordt. Zo zorg je ervoor dat de aangename sfeer in je team niet verdwijnt.

5. Je hebt een duidelijke visie voor je team

Een teamleider is iemand die duidelijk weet waar hij staat en naartoe wil. Je hebt vast en zeker een doel voor ogen. Communiceer dit doel dan ook met je teamleden! Door een gemeenschappelijk doel voorop te stellen, zorg je voor een nog sterkere onderlinge band.

6. Je plaatst het team altijd eerst

Als teamleider ga je zelden spreken in de ik-vorm, maar veel meer in de wij-vorm. “Ik deed” wordt al snel “wij deden”. Samenwerken als team betekent samen winnen, maar ook samen verliezen. Als je team iets goed doet, ga je dus niet met alle eer lopen. Je deed het toch niet allemaal alleen, of wel?

7. Je bent niet bang om moeilijke knopen door te hakken

Als leidinggevende moet je vaak beslissingen nemen. Wat moet er vandaag gebeuren? Wat doen we in geval van slecht weer? Waar gaan we naartoe op teambuilding?... Helaas zijn er soms ook minder leuke keuzes. Zo ga jij bijvoorbeeld ook mee beslissen over welk teamlid er moet afvloeien in geval van besparingen.

8. Je staat bekend om jouw kritische blik

Kritisch zijn hoort nu eenmaal bij de functie. Eerst en vooral over de prestaties van jouw teamleden. Zo kan je hen gerichte feedback geven waardoor zij kunnen verder groeien. Misschien zit er zelfs een toekomstige teamleider in jouw team!

Langs de andere kant, moet je ook kritisch blijven tegenover jezelf. Weet je van jezelf of je goed bezig bent? Wat voor commentaren krijg je veel en hoe kan je hier iets aan veranderen? Het zijn allemaal vragen waar een goede teamleider vaak mee bezig is.

Pas jij binnen dit profiel?

Kan jij je helemaal vinden in deze eigenschappen? Klaar voor een nieuwe uitdaging? Bekijk dan zeker onze openstaande vacatures! Als er niets voor jou tussen zit, neem dan contact met ons op en we zoeken de perfecte job in techniek, bouw of office voor jou.