Skip to main content
Update Corona: onze kantoren blijven open! Klik hier voor meer informatie.

Werken in het donker? Zo voorkom je ongevallen

bouwvakker die werkt in het donker

Het is niet altijd plezant om in de winter buiten te werken. Het is niet alleen koud, het is ook nog eens vroeg donker en dat kan best gevaarlijk zijn. Hieronder geven we daarom enkele tips mee die je helpen om veilig te werken in het donker. Vergeet niet om ook onze tips te lezen die je helpen om warm te blijven bij buitenwerk

Neem regelmatig een pauze

Werken in het donker is vermoeiender dan werken bij (dag)licht. Neem dus regelmatig even pauze. Zo voorkom je dat je door vermoeidheid fouten maakt en breng je collega’s en jezelf niet in gevaar. 

Draag reflecterende kleding 

Moet je werken in het donker? Draag dan op zijn minst een fluohesje. Is het in jouw sector verplicht om genormeerde zichtbaarheidskleding te dragen? Draag deze dan altijd op de juiste wijze. Zo weet je zeker dat je gezien wordt en voorkom je onnodige ongevallen. 

Zorg voor een veilige werkomgeving

Zijn er scherpe of uitstekende delen aanwezig op het werkterrein? Scherm deze dan af zodat niemand zich er in het donker aan kan bezeren. Werk je op een gladde of ongelijke ondergrond? Zorg er dan voor dat deze gevaarlijke punten verlicht zijn. 

Verlicht je werkomgeving zo goed mogelijk

Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Plaats, indien mogelijk, lampen zodat je extra licht hebt tijdens het werken en beter zichtbaar bent voor de omgeving. Is het niet mogelijk om lampen neer te zetten? Draag dan een lampje op je hoofd. Zo val je goed op en voorkom je dat je struikelt of je bezeert. 

Voorzichtig met voertuigen

Bestuur je een voertuig? Zorg dan dat de ramen, spiegels en lampen goed schoon zijn, zo heb je optimaal zicht. Check ook altijd samen met een collega of het voertuig voldoende zichtbaar is in het donker en of alle lampen werken. 

Bestuur je zelf geen voertuig, maar zijn ze wel aanwezig in je werkomgeving? Ga er dan nooit achter of vlak voor staan. 

Wil je meer tips die je helpen om veilig te werken? Lees hier hoe je spier- en rugklachten voorkomt wanneer je fysiek zwaar werk doet.