Skip to main content

Werken in de bouw of techniek: safety first!

Veiligheidshelmen

Werk je in de bouw- of technieksector? Dan weet je vast dat je job met een aantal risico’s gepaard gaat. Het is dus belangrijk om elke dag, bij alles wat je doet, alert te zijn en rekening te houden met veiligheidsinstructies. Bij IMPACT vinden we het belangrijk dat onze uitzendkrachten verstandig met veiligheid omgaan. Daarom geven we deze 8 tips:

Wees op de hoogte van de veiligheidsmaatregelen

Het allerbelangrijkste wanneer het aankomt op veiligheid op het werk, is het kennen van de veiligheidsmaatregelen die van toepassing zijn op de werkplaats in kwestie. Zaken zoals de locatie van de nooduitgang, brandblussers en het noodnummer zijn belangrijk om te weten. Laat je vanaf dag 1 dus goed informeren.

Let op met zware lasten

Moet je een zwaar voorwerp verplaatsen? Maak dan eerst een goede inschatting van het gewicht ervan. Denk je dat je het alleen zal kunnen dragen? Raap het voorwerp dan op en denk eraan om vanuit je knieën te heffen zodat je je rug minder belast, hier zal je op lange termijn dankbaar voor zijn! Kan je het voorwerk niet alleen dragen? Dan vraag je best hulp aan één van je collega's. Als het voorwerp nog steeds te zwaar is, is het aangeraden om gebruik te maken van een geschikt heftoestel.

Werk veilig op hoogtes

Op een ladder, stelling of andere hoge plaats werken is niet voor iedereen weggelegd. Al ben je één van die durvers, onderschat nooit hoeveel aandacht je moet besteden aan veiligheid. Controleer goed of je stelling of ladder stevig op de grond staat en dat je je voeten goed kan plaatsen. Neem ook even de tijd om je evenwicht te vinden voor je aan het werk gaat zodat je niet valt. Last but not least: hou extra goed je aandacht erbij en laat je niet afleiden terwijl je je op een hoge plaats bevindt.

Gebruik ladders op een veilige manier

Om veilig op hoogtes te kunnen werken, is een veilige ladder of stelling natuurlijk essentieel. Moet je een ladder opklimmen? Controleer dan eerst of de ladder en de sporten nog in goede staat zijn. Zorg er ook voor dat de laddersporten schoon zijn en er zo weinig mogelijk vuil onder je schoenen zit, zo voorkom je dat je uitglijdt. Hou bovendien ook altijd beide voeten op de ladder en probeer niks vast te grijpen waar je niet aankan, verplaats de ladder dan gewoon even. En wat je ook doet, sta nooit met meer dan één persoon tegelijk op een ladder, dit kan voor overbelasting zorgen.

Hou het netjes

Een werf kan een echte puinhoop worden wanneer afval, gereedschap, enzovoort niet worden opgeruimd. Wanneer er lange tijd wordt gewerkt in een grote groep mensen, kan het soms uit de hand lopen. Maak er dus een gewoonte van om alles opgeruimd achter te laten. Dit maakt het aangenamer voor iedereen en zorgt ook voor een veiligere werkomgeving.

Bescherm je hoofd, oren en ogen

Als je in contact komt met gereedschap of machines die jouw zicht of gehoor kunnen beschadigen, draag je best de gepaste bescherming. Draag ook steeds een helm waar nodig zodat je hoofd wordt beschermd tegen stoten. Deze kleine moeite zou je leven wel eens kunnen redden.

Wees alert

Tot slot is het in de bouw- of technieksector belangrijk om altijd alert te zijn. Aangezien er zich heel wat risico’s kunnen voordoen op de werf of werkplaats waar je actief bent, moet je altijd voorzichtig te werk gaan. Zorg er dus voor dat je er goed bij bent met je hoofd en afleiding voorkomt door bijvoorbeeld je GSM in je tas te laten en voldoende te slapen.

IMPACT als uitzendbureau

IMPACT beschikt over een VCU-certificaat. Wanneer je dus als uitzendkracht samenwerkt met ons, mag je er van uit gaan dat we al het nodige doen om jouw veiligheid en gezondheid op de werkvloer te garanderen.