Skip to main content

Vrouwen in de technische sector “Het stereotype is langzaam maar zeer zeker aan het verdwijnen”

International Women's Day, technical women, bouw, techniek, office, internationale vrouwendag

Het aantal vrouwen in de technische sector is aanzienlijk lager dan het aantal mannen. Dit terwijl vrouwen net hard nodig zijn op de arbeidsmarkt. Niet alleen omdat er een tekort is aan technische professionals, maar ook vanwege hun aanpak bij projecten, die verschillen van de mannelijke aanpak. Vrouwen kijken met een andere blik naar het werk dan mannen: ze hebben vaak meer structuur en een betere planning en administratie. Dit zorgt voor meer diversiteit. Uit onderzoek blijkt dat gemengde teams beter presteren omdat de verschillende vaardigheden elkaar aanvullen.

In het kader van internationale vrouwendag vonden we het dan ook een ideale gelegenheid om twee van onze vrouwelijke uitzendkrachten te interviewen. Jessie en Tania, zijn vrouwen die zeer bewust voor de technische sector hebben gekozen en hun mannetje durven staan in deze zogenaamde mannenwereld.

Wat houdt je job in?

Jessie: “Als bouwkundig tekenaar bij Hooyberghs hou ik me bezig met het intekenen van commerciële woonprojecten. Ik bestudeer en vergelijk architectuur- en ingenieur plannen en giet deze samen met het lastenboek en bijhorende verslagen in de bouwplannen die we aan de kopers voorleggen. Nadat deze kopers hun keuzes hebben gemaakt in de toonzalen, teken ik ook al deze aspecten in zodat alles duidelijk op de plannen staat voor uitvoering.”

Tania: “Ik werk als monteur elektricien bij Engie. Dit houdt in dat ik industriële elektrische schakelborden maak, of met andere woorden: zekeringkasten.”

Waarom heb jij gekozen voor een technische job?

Jessie: “Ik heb altijd al een fascinatie gehad met hoe dingen werken en hoe ze in elkaar zitten. Tijdens mijn studies interieurarchitectuur bleek dit ook al snel mijn sterkste kant te zijn. Daar heb ik dan ook leren tekenen met verschillende tekenprogramma’s. Mijn stage heb ik ook in een bouwbedrijf gedaan en de problematiek en veelzijdigheid die op de werven voorkwam, trok me echt wel aan.”

Tania: “Ik heb het altijd al leuk gevonden om iets te kunnen maken of herstellen. Ik kan iets wat niet iedereen kan. Dat geeft me een voldaan gevoel.”

Wat vind jij het leukst aan jouw job?

Jessie: “Het tekenen in een BIM omgeving, meer bepaald door de problemen die op een werf kunnen voorkomen op voorhand te zien. Ik vind het altijd heel leuk als ik een mogelijk probleem kan opsporen en de klantenbegeleider, projectleider en architect hiervan op de hoogte kan brengen. Dit vergt wel enig denkwerk doordat ik alles constant in vraag moet stellen, en de zaken die ik aangeleverd krijg altijd grondig moet bekijken om te zien of ze wel echt kloppen. Maar dat maakt mijn job net spannend.”

Tania: “Hmm.. bij mij zal dat waarschijnlijk de structuur zijn. Voor mij moet alles een volgorde hebben, er moet een achterliggende logica aanwezig zijn. Chaos is moeilijk voor mij, ik heb altijd een plan nodig. Binnen mijn job vind ik dit terug.”

‘Techniek is een mannenwereld’ wat vind jij van deze stelling?

Jessie: “Helemaal verkeerd natuurlijk! Het is wel waar dat de sector nog vrij sterk gedomineerd wordt door mannen, maar de vrouwen zijn ook aanwezig. Zeker in mijn dienst zijn we goed vertegenwoordigd. Ik begrijp wel volledig dat bepaalde dingen vrouwen misschien minder kunnen aanspreken, maar dan spreken we natuurlijk over voorkeur en niet over mogelijkheden.”

Tania: “Dat de uitzondering de regel bevestigd! Maar het motiveert me om het tegendeel te bewijzen. Tijdens mijn studies moest ik regelmatig mijn mannetje staan, want er was toen nog vaak discussie over het technisch inzicht van de vrouw. Ik had het daarom ook wat moeilijker in het begin, maar eens ik een paar vakken verder was en de tijd kreeg om me te bewijzen, ging het vanzelf. Vandaag werken bij Engie al meer vrouwen dan gemiddeld in een fabriek.

Wat voor reacties krijg je als je vertelt over je job?

Jessie: “Ik krijg eigenlijk geen speciale reacties. Iedereen in mijn omgeving is blij voor me omdat ik een job heb gevonden waar ik gelukkig ben. Vrienden van me vragen me wel eens om advies of luisteren geïnteresseerd naar mijn mening als ze iets gaan bouwen of verbouwd hebben. Dus dat is allemaal heel positief.”

Tania: “In het begin deinzen de meeste mensen meestal wat achteruit. Als ik wat meer uitleg geef over mijn job, wat ik effectief kan maken en herstellen en wat foto’s laat zien van de werkvloer en -sfeer, krijg ik meer de reactie: knap werk!”

Wat zou jij tegen meisjes/vrouwen zeggen die overwegen om een technische richting in te slaan?

Jessie: “Je moet doen wat je graag doet! Het stereotype is langzaam maar zeer zeker aan het verdwijnen. Je hoeft helemaal niet meer zoveel bang te zijn om als de enige vrouw in een werksituatie terecht te komen. Dus laat je vooral niet te hard afschrikken door ouderwetse meningen. Tenslotte is het leven toch leuker als je elke dag enthousiast naar het werk kan gaan.”

Tania: “Als je een technische richting wil inslaan, moet je zeker niet twijfelen. Maar denk goed na over welk vakgebied je inslaat, en laat je voldoende informeren. De mensen in de field zijn echt behulpzaam, zowel in uitleg als in praktische zaken! Hoe specifieker je weet wat je wil, hoe beter je kan inschatten of het praktisch haalbaar is.”

Hoe ervaar jij je beroep als vrouw?

Jessie: “Wel, ik heb niet het gevoel dat ik anders behandeld of benaderd wordt. Ik werk in een groot bedrijf en het speciale van een vrouw zijn is er hier wel degelijk af. Al werd ik op mijn eerste werkdag wel bijzonder onthaald omdat we met drie vrouwen tegelijk begonnen. Tot slot kan ik het me moeilijk inbeelden om nog in een andere sector te werken, dus ik hoop in de toekomst nog veel vrouwelijke collega’s te verwelkomen.”

Tania: “Het is een toffe ervaring om als gediplomeerde vrouw mijn mannetje te staan in deze zogezegde mannenwereld. Vrouwen zijn van aard nieuwsgierige wezens en hierdoor leer ik elke dag van bij!”

International Women's Day, technical women, bouw, techniek, office, internationale vrouwendag