Skip to main content
Update Corona: onze kantoren blijven open! Klik hier voor meer informatie.

Met welke technische diploma’s ben jij zeker van werk?

Ben jij technisch aangelegd en wil je graag zeker zijn dat je werk kunt vinden nadat je bent afgestudeerd? Of overweeg jij om je te laten omscholen? Dan is het geen slecht idee om de lijst van knelpuntberoepen die de VDAB elk jaar opstelt te bekijken. 

Wat is een knelpuntberoep? 

Een beroep is een knelpuntberoep als het voor werkgevers heel moeilijk is om geschikte kandidaten te vinden. Een gat in de markt dat jij misschien wel perfect kunt opvullen! Het kiezen voor een knelpuntberoep biedt bovendien verschillende andere voordelen

Om je alvast op weg te helpen bij je keuze voor een (nieuwe) studie lijsten we hieronder een aantal interessante technische knelpuntberoepen op waarvan je waarschijnlijk niet eens wist dat ze bestonden. Laat je inspireren door onderstaande jobs en wie weet ga jij over een paar jaar aan de slag als landmeter, netwerkbeheerder of bordenbouwer! 

Technische jobs in de bouwsector

Spreekt de bouwsector jou aan? Dan is een van deze jobs jou misschien wel op het lijf geschreven. 

 • Werfleider: een werfleider is verantwoordelijk voor de coördinatie van grote bouwprojecten. 

 • Calculator bouw: ben jij goed met cijfers en technisch aangelegd? Dan is calculator bouw echt iets voor jou! Als calculator bouw voer je metingen uit op de bouwwerf en vertaal je alles naar cijfers (hoeveelheden, prijzen, leveringstermijnen). 

 • Landmeter: een landmeter voert opmetingen uit en wordt ingeschakeld voor de grens- en waardebepaling van een onroerend goed (bebouwd of onbebouwd). 

 • Plaatser van boven- en ondergrondse kabels: je bent verantwoordelijk voor de plaatsing van kabels voor distributienetwerken zoals elektriciteit, datacommunicatie en telefonie.

Een volledig overzicht van knelpuntberoepen in de bouw vind je hier. 

ICT- en kennisberoepen

ICT-profielen zijn over het algemeen schaars, met een diploma in deze richting zit je dus al snel goed. Voor de volgende functies worden er systematisch mensen gezocht.

 • Bedrijfsanalist ICT: je slaat een brug tussen ICT en de bedrijfsvloer en combineert technische ICT-kennis met kennis over de bedrijfsprocessen. 

 • Netwerkbeheerder: je bent verantwoordelijk voor het beheren en beveiligen van computernetwerken. 

 • Analist ontwikkelaar: analist ontwikkelaar is een uitdagend beroep vanwege de complexe en snel evoluerende architectuur van ICT-applicaties en systemen.

 • Expert onderzoek en ontwikkeling in de industrie: je ontwikkelt en voltooit nieuwe producten of technologieën. 

Hier vind je een volledig overzicht van knelpuntberoepen in de ICT

Industriële beroepen

Ook in de industriële sector is er veel vraag naar personeel met een technische achtergrond. Misschien is een van de onderstaande beroepen wel iets voor jou? 

 • Leidinggevende industriële productie: voor deze job heb je zowel technische kennis als soft skills nodig. Je organiseert de activiteiten van één of meerdere teams van operatoren, machinebedieners of lijnen. 

 • Verantwoordelijke industrieel onderhoud: je organiseert en houdt toezicht op de onderhoudsactiviteiten en -interventies. 

 • Technicus productieproces en -methodes: je optimaliseert technische oplossingen voor de productie van goederen of diensten.

 • Onderhoudstechnicus liften: liften zijn samengesteld uit mechanische, elektrische, elektronische, automatische en hydraulische componenten. Voor deze job is een brede vaktechnische kennis een vereiste. 

 • Tekenaar-ontwerper elektriciteit, elektronica: je tekent schema’s en ontwerpt elektronische of elektrische producten.

 • Industrieel elektrotechnisch installateur: je installeert elektrische installaties in industriële gebouwen en stelt ze in werking volgens de veiligheidsregels.

 • Bordenbouwer: je monteert elektrische of elektromechanische componenten en sluit deze aan in overeenstemming met de veiligheidsregels en de reglementering.

Kijk hier voor een volledig overzicht van industriële knelpuntberoepen. 

Aan de slag! 

Je ziet het, met een technisch diploma heb je heel veel mogelijkheden. Een groot voordeel aan werken in deze sector is dat je job altijd interessant blijft, de technische sector is immers voortdurend in ontwikkeling. 

En niet vergeten: nadat je jouw studie hebt afgerond helpen wij je met veel plezier bij de zoektocht naar je eerste job. We hebben niet alleen veel technische vacatures op onze site staan, je kan bovendien rekenen op professionele begeleiding en coaching op maat, zodat jij snel een job vindt die bij je past!