Skip to main content
Update Corona: onze kantoren blijven open! Klik hier voor meer informatie.

Laatste ronde? Zo win je het duel met je tegenkandidaat!

Zit je in de laatste sollicitatieronde voor je eerste job? Volgende tips helpen je het duel tegen je rechtstreekse tegenkandidaat te winnen!

 1. Maak duidelijk dat je weet wat de organisatie van je verwacht
  Je staat op het punt om je eerste job binnen te rijven, maar er zijn nog een of twee kapers op de kust. In deze fase is het cruciaal om duidelijk te maken dat je zeer goed weet wat precies van jou verwacht zal worden. Hoe ziet jouw takenpakket eruit? Wat wordt jouw rol in het team?
   
 2. Maak duidelijk waarom jij de geknipte kandidaat bent
  Nu je duidelijk te kennen gaf dat je goed weet wat er van je verwacht wordt, kun je loepzuiver uitleggen waarom deze rol je op het lijf geschreven is. Geef aan welke meerwaarde je voor de organisatie biedt en hoe jouw talenten tot succes zullen leiden. Wees gerust zelfbewust, maar breng het bescheiden.
   
 3. Repeteer je finale gesprek
  Oefen je finale gesprek samen met een assertief persoon uit je omgeving. Laat je tegenspeler in dit rollenspel ook lastige vragen stellen, bijvoorbeeld over je salariswensen. Zo ben je beter voorbereid op het echte gesprek.
   
 4. Geef blijk van initiatief
  Om te tonen dat je een probleemoplossende initiatiefnemer bent, kan je al enkele zaken of verbeteringspunten aanhalen waarvan je meteen werk wilt maken bij aanvang van je job. Vergeet hierbij punt 5 echter niet uit het oog!
   
 5. Overdonder de werkgever niet
  Je wilt je mogelijk toekomstige werkgever natuurlijk ook niet overdonderen, laat staan terechtwijzen met al je geniale ideeën. Als je een bepaalde aanpak suggereert, let dan goed op of de andere partij op dezelfde golflengte zit. Indien niet, wees dan uiterst behoedzaam.
   
 6. Wees flexibel
  Stel je flexibel en bereidwillig op. Als je aangeeft dat je kort na je start al een maand met vakantie wilt gaan, vergroot je de kans dat je het onderspit delft.