Skip to main content
Update Corona: onze kantoren blijven open! Klik hier voor meer informatie.

Jobhoppen: je grootste troef of een groot probleem?

Heb je de neiging om nogal vaak van job te veranderen? Dat is perfect normaal. Het is niet iedereen gegeven om tien jaar voor hetzelfde bedrijf te werken. Sommige mensen zien dit nu eenmaal niet zitten. Maar beperkt dit op lange termijn jouw kansen? Kort samengevat: nee, maar je moet er wel juist mee omgaan.

Jobhoppen of gewoon een jeugdzonde?

Eerst en vooral moet je rekening houden met je leeftijd en ervaring. Ben je pas afgestudeerd? Dan is het normaal dat je op korte tijd een aantal werkgevers verslijt. Je bent nog volop op zoek naar jezelf en wat je wil doen.

Daarom zien recruiters dit vaak door de vingers. Als je eenmaal enkele jaren ervaring hebt, beginnen ze toch al wat wantrouwig te worden. In dat geval moet je het slim spelen.

De pluspunten van jobhoppen

Als jobhopper heb je op korte tijd heel wat ervaring opgedaan, misschien zelfs in verschillende sectoren. Bovendien weet je niet alleen veel, maar ken je ook veel mensen. Je hebt tijdens het jobhoppen een groot netwerk uitgebouwd waar jouw toekomstige werknemers van meeprofiteren.

Je hebt ook een zicht op de interne processen van mogelijke concurrenten van je nieuwe werknemer. Als dat geen pluspunt is... Dit zijn jouw grootste troeven ten opzichte van de andere sollicitanten. Dit weten de recruiters ook!

Naast praktische voordelen hebben jobhoppers vaak ook persoonlijkheidskenmerken waar recruiters naar op zoek zijn. Zo ben je niet bang van verandering en is flexibiliteit voor jou geen probleem. Omdat je vaak van job veranderde, weet je nu ook beter wat je wel en niet wil. Blijf dus zeker solliciteren als je denkt dat je carrière erop vooruit zal gaan!

Je bent uitgenodigd voor een gesprek. Wat nu?

Je bent de eerste drempel al voorbij. De recruiter weet dat jouw ervaring een meerwaarde is voor het bedrijf. Nu moet je enkel het sollicitatiegesprek nog doorstaan. Je jobhoppend verleden is dan misschien geen groot probleem voor deze recruiter, maar hij of zij zal nog altijd een duidelijke verklaring willen. Als je rekening houdt met deze tips, komt dat zeker in orde.

  1. Blijf steeds eerlijk en transparant

Je jobhoppend verleden verbergen is moeilijk. De recruiter heeft dan ook net je hele CV doorgenomen. Er zijn natuurlijk manieren om dit te camoufleren. Je kan bijvoorbeeld je opdrachten groeperen per interimbureau in plaats van per werkgever. Zo lijkt het alsof je ergens langer gewerkt hebt.

Deze truc werkt echter niet altijd en als ze je doorhebben, laat je een slechte indruk na. Het is dus een risico dat je beter niet neemt. Je hebt heel wat werkgevers achter de rug, kom er gewoon voor uit.

  1. Zoek niet naar smoesjes

Je wil natuurlijk het beste van jezelf laten zien tijdens een sollicitatie, maar ga de waarheid niet te veel verbloemen. Je kan eindeloos lang excuses zitten maken en de recruiter dood vervelen met veel te lange verhalen. Uiteindelijk bellen ze naar een van je referenties en val je meteen door de mand.

  1. Blijf steeds positief over anderen

Veel klagen maakt je niet alleen ongelukkig, maar het beïnvloedt ook je kans om aangenomen te worden. Niemand zit te wachten op een zuurpruim. Als jobhopper heeft klagen zelfs een nog grotere impact.

Als je op elke werkgever iets aan te merken hebt, heb je misschien gewoon een onrealistisch beeld van de sector. Het kan de recruiter ook de indruk geven dat je zelf geen moeite wil doen om de problemen op te lossen.

Zorg er dus voor dat je steeds positief en dankbaar overkomt als je het hebt over je vorige werkgevers. Misschien kan het al eens tegenvallen en dan mag je heus wel wat kritiek geven, maar hou alles vooral opbouwend. Zo geef je meteen ook aan wat ze moeten doen om jou bij hen te houden!

  1. Geef praktijkvoorbeelden

Tijdens het gesprek gaan recruiters je vaak vragen stellen over je vaardigheden. Soms vragen ze je dit op een onrechtstreekse manier als: "Stel dat dit gebeurt, hoe zou je dit oplossen?" Dit zijn het soort vragen waar jij in uitblinkt. Met een antwoord als "Ah, bij werkgever x deed ik dat zo, maar bij werkgever y deden ze dat altijd anders. Ik vond deze manier beter want..." scoor je enorm veel punten. Je toont zowel je ervaring als je expertise en je kritische blik!

Met deze tips in het achterhoofd zorg je ervoor dat je van het jobhoppen jouw troef kan maken tijdens je volgende sollicitatiegesprek. Het enige wat je nog moet doen is een nieuwe uitdaging vinden om voor te solliciteren. Voel je je toch nog niet helemaal zeker? Lees dan zeker eens deze blog boordevol sollicitatietips. Ben je er wel klaar voor? Bekijk dan onze openstaande vacatures. Wij helpen je graag verder met het vinden van een job waar je met plezier lang zal blijven.