Skip to main content
Update Corona: IMPACT blijft beschikbaar voor jullie, klik hier voor meer informatie.

Het beste team bestaat uit een mix van ervaren werknemers en jonge enthousiastelingen

jonge werknemer leert een oudere werknemer over digitalisatie

In onze IMPACT Bouw-technische Barometer deden we een onafhankelijk onderzoek naar de werktevredenheid van werknemers in de bouw- en technieksector. Eén van de vragen die we stelden aan de werknemers was: waar zijn werkgevers volgens jou naar op zoek? Ervaren werknemers, die snel en efficiënt aan de slag gaan of jonge werknemers, die goedkoper en flexibeler zijn? De resultaten waren zeer gelijk verdeeld. 48% van de ondervraagden zijn ervan overtuigd dat werkgevers op zoek zijn naar ervaren werknemers, terwijl 52% denkt dat werkgevers op zoek zijn naar jonge werknemers. Wat is nu de ideale situatie?

Jong versus oud

Beide generaties hebben sterke eigenschappen. Veteranen in het vak zouden veel ervaring en kennis hebben. Ze gebruiken hun expertise om de nodige kwaliteit te leveren aan bedrijven. Zij worden ook gezien als een soort mentor, een persoon waar men veel van kan leren.

Jongeren daarentegen worden gezien als enthousiast, modern en creatief. Zij staan open voor nieuwe dingen en zijn bereid om levenslang te leren. Ze bekijken organisaties met een frisse blik, wat voor innovatie kan zorgen.

Leren van elkaar

Jongeren worden gezien als de nieuwe media. Zij zijn op de hoogte van de nieuwste technologieën en maken hier intensief gebruik van. Ze zijn hoogopgeleide multitaskers. Terwijl ze nog veel kunnen leren van de zakelijke etiquettes van ouderen. Deze ouderen daarentegen, zouden er beter in slagen om hun werk te plannen en in te delen, maar hebben vaak moeite om hun gewoontes los te laten en om het nieuwe te omarmen.

Een mix van jong en oud

Bij het zoeken van een eerste job, struikelen starters vaak over hetzelfde probleem: je kan geen job vinden zonder ervaring, maar je kan ook geen ervaring opdoen zonder een job. Dat kan heel demotiverend zijn. Werkgevers staan echter vaak niet te springen om ouderen aan te werven. De oudere generatie wordt bestempeld als duur met een hoge kans op afwezigheid omwille van ziekte. Het kan toch niet dat een senior met veel know-how, werk- en levenservaring al afgeschreven is?

Werkgevers moeten ervan bewust zijn dat de beste teams ontstaan door beide generaties met elkaar te combineren. De jongeren brengen nieuwe inzichten en creatieve insteken in het team, terwijl de senioren zorgen voor orde en expertise.

Laat je sterktes zien!

Ben je een starter of een senior en ben je onzeker over jouw kwaliteiten? Dat is niet nodig. Bedrijven en organisaties kunnen niet zonder jullie. Focus op jouw sterktes bij je volgend sollicitatiegesprek. Speel al je voordelen uit en vertel hen waarom ze jou moeten aanwerven. Succes!

Kan je niet wachten om een nieuwe uitdaging aan te gaan?