Skip to main content
Update Corona: onze kantoren blijven open! Klik hier voor meer informatie.

Haal jij alles uit je functioneringsgesprek?

Heb je binnenkort een functioneringsgesprek, maar weet je niet goed hoe je dit gesprek moet aanpakken? Wij geven je praktische tips zodat je het meeste uit jouw functioneringsgesprek haalt!

Bereid je goed voor op je functioneringsgesprek

Een goed functioneringsgesprek staat of valt bij een goede voorbereiding, door je werkgever, maar ook door jou. Met een goede voorbereiding zorg je ervoor dat het gesprek tweerichtingsverkeer wordt en daar profiteren zowel jij als je werkgever van. 

Zo pak je dit aan: 

  • Gebruikt je werkgever een bepaald functioneringsformulier tijdens het gesprek? Vraag dan of je dit formulier van tevoren mag zien, dit helpt je om een idee te krijgen van welke punten belangrijk zijn voor jouw werkgever.  

  • Waar zou je het zelf graag over willen hebben? Lijst de punten die voor jou belangrijk zijn op en vraag je werkgever om deze aandachtspunten aan de agenda toe te voegen. 

Hoe ging het tot nu toe? 

Tijdens het gesprek zelf zouden twee dingen aan de orde moeten komen: je functioneren tot nu toe en je toekomstplannen. 

Er zal gekeken worden naar de kwaliteit van je werk, maar ook naar hoe goed je samenwerkt, of je in het team past, de werkdruk, etc. Het is daarom belangrijk dat je hier van tevoren zelf goed over nadenkt. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken: 

  • Wat heb je geleerd van je fouten? 

  • Waar ben je trots op? 

  • Heb je te veel of juist te weinig werk? 

  • Met wie werk je wel (of niet) goed samen? En waarom? 

  • Klopt je functieomschrijving/jobtitel nog of is je job zo geëvolueerd dat dit opnieuw bekeken moet worden? 

Probeer hierbij ook voorbeelden te bedenken. Zo maak je eventuele problemen concreet voor je werkgever. En probeer, indien mogelijk, ook al een oplossing aan te dragen. Zo toon je je betrokkenheid en kom je proactief over. 

Heb je al eerder een functioneringsgesprek gehad? Kijk dan nog eens naar de afspraken die toen gemaakt zijn. Heb je het gevoel dat jij deze afspraken bent nagekomen? En zo niet, waar ligt dat dan aan? Hoe zou jouw werkgever je hierbij kunnen helpen? 

Zo ga je om met kritiek

En dan nu het meest spannende stukje van een functioneringsgesprek: eventuele kritiek. Hoe ga je hier het beste mee om? 

Het is natuurlijk altijd moeilijk om te horen dat iemand op- of aanmerkingen heeft op jouw werk. Probeer het echter te zien als een kans om te groeien. Sta open voor de feedback en schiet niet te snel in de verdediging. Kan je je niet goed inleven in de kritiek? Vraag dan om een voorbeeld uit de praktijk. 

Probeer goed te luisteren en wees niet bang om je leidinggevende om advies te vragen. Vindt hij bijvoorbeeld dat je te passief bent op de werkvloer? Vraag dan of je een cursus kan volgen die je leert om proactief te handelen. 

Kijk samen vooruit

We wezen je er net al op: je leidinggevende is je bondgenoot, niet je vijand. Hij of zij kan juist met je meedenken en je helpen om verder te groeien in je carrière. Een belangrijk onderdeel van je functioneringsgesprek is daarom het maken van plannen voor de toekomst.

Hoe zien jullie jouw loopbaan binnen het bedrijf? Waar wil je naartoe werken? Wil je bijvoorbeeld graag teamleider worden of spreekt een meer administratieve functie jou juist aan? 

Welke ondersteuning heb je daarbij nodig van je werkgever? En waar moet je zelf nog aan werken? Probeer samen met je leidinggevende zowel korte- als langetermijndoelen op te stellen en zet deze op papier. 

Het verschil tussen een beoordelings- en functioneringsgesprek 

Tijdens een functioneringsgesprek praat je over je functioneren binnen het bedrijf. Meestal wordt er echter nog niet gesproken over een loonsverhoging of promotie. Daar dient het beoordelingsgesprek voor. 

Schrik dus niet als je, na een goede beoordeling, niet direct iets hoort over een ‘beloning’. Niet zeker hoe het bij jouw bedrijf werkt? Vraag het aan collega’s die er al langer werken of pols bij je leidinggevende hoe het zit. Lees hier ook onze tips voor het vragen om opslag. Succes!