Skip to main content
Update Corona: onze kantoren blijven open! Klik hier voor meer informatie.

Haal je eerste job zonder problemen binnen!

Vorig jaar gaven we de afgestudeerden 5 tips mee om makkelijk aan hun eerste job te geraken. Heb je deze nog niet gelezen en ben je benieuwd? Dan kan je hier terecht! Er zijn natuurlijk meer dan 5 dingen die je kan doen om die eerste job binnen te halen. Daarom geven we je er nog 5 extra tips bovenop. Pas deze 10 tips toe en die droomjob is zo goed als van jou!

  1. Doe je huiswerk

En jij dacht dat het eindelijk gedaan was met huiswerk maken... Gelukkig hebben we het hier over een compleet andere soort. Zonder de nodige voorbereiding, ga je tijdens je sollicitatiegesprek ongetwijfeld verkeerde antwoorden geven op enkele belangrijke vragen. Maar waar begin je met zo'n onderzoek?

Op exact dezelfde plaats waar je dat voor school deed: bij je goede oude vriend Google. Kijk eens rond en je vindt al snel heel wat terug over het bedrijf waar je bij solliciteert. Daarnaast kan je eens rondneuzen op hun website of de sociale media van je gesprekspartner bekijken.

Als je extra punten wil scoren kan je ook eens opzoeken wie hun concurrenten zijn en waar zij mee bezig zijn. Wanneer je gesprekspartner je dan een praktische vraag stelt, kan je meteen een concurrent erbij betrekken. "Goh, bedrijf x doet dat op manier y, maar dat vind ik niet zo'n goed idee want..." Met een antwoord als dit wordt de rest van het gesprek een formaliteit.

  1. Draai het om: stel hen vragen

Je gesprekspartner is niet de enige persoon die vragen mag stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Probeer op voorhand al enkele belangrijke vragen te bedenken waar je het antwoord absoluut op wil weten. Als je tijdens het gesprek het correcte moment vindt, kan je deze meteen stellen.

Vraag hen bijvoorbeeld eens waarom zij zo graag voor dit bedrijf werken. Op die manier krijg je meteen een inzicht op hoe het bedrijf met zijn werknemers omgaat. Word je helemaal warm van de uitleg van de recruiter? Perfect! Heeft de recruiter moeite om wat dingen te verzinnen? Dan waag je misschien best je kans bij een ander bedrijf.

  1. Durf eens iets anders te antwoorden

"Jullie bedrijf lijkt me zeer interessant omdat jullie internationaal werken", zegt de elfde sollicitant van die dag. Dit is al de vijfde keer dat de recruiter dit hoort en ze moet zich inhouden om niet te geeuwen. Probeer dit soort clichés koste wat het kost te vermijden en ga op zoek naar een antwoord dat misschien wel hetzelfde zegt, maar op een compleet andere manier. Waarom niet: "Zowel jullie bedrijf als ik nemen het niet zo nauw met landsgrenzen. Nieuwe mensen leren kennen en nieuwe culturen en manieren van werken ontdekken zijn dingen die enorm belangrijk voor mij zijn. Daarom stak jullie bedrijf erbovenuit."

Ga natuurlijk niet te ver met het uniek willen zijn. Er zijn nog steeds grenzen aan wat je wel en niet zegt tijdens een interview. Natuurlijk zal het feit dat je konijn gisteren gejongd heeft de recruiter bijblijven, maar zoiets zeg je beter niet. Tenzij je tijdens je research erachter kwam dat deze persoon een enorme zwak heeft voor konijnen. In dat geval is het het misschien waard om je kans te wagen!

  1. Stress is voor niets nodig

Zenuwen zijn perfect normaal voor zo'n belangrijk moment, maar laat ze je niet overmeesteren. Straal een zekere zelfzekerheid uit voor een beste eerste indruk, want recruiters hebben vaak na de eerste 5 minuten hun beslissing al gemaakt.

Let dus goed op wat jij vaak doet als je stress hebt, vraag het desnoods aan je naaste. Sommigen beginnen overal op te trommelen met hun vingers, met ringen te draaien of zelfs op hun nagels te bijten. We zijn allemaal mensen, ook de recruiter aan de andere kant van de tafel. Een sollicitatiegesprek is maar gewoon een gesprek tussen twee mensen. Als er uiteindelijk geen job voor jou uitkomt, dan is dat zo. Vacatures genoeg!

  1. Durf eens te bellen

In de tijd van sociale media, instant messaging en het internet is bellen misschien wat op de achtergrond geraakt. Maar dat maakt het niet minder effectief! Misschien net het omgekeerde. Die ene kandidaat die durft te bellen valt op.

Enkele handige momenten om te bellen:

  • De dag voor je gesprek, om je afspraak nog eens te bevestigen.

  • Een week na het gesprek, om te vragen of er al een beslissing genomen is. Indien er expliciet gezegd werd dat de selectieprocedure langer dan een week ging duren, wacht dan ook iets langer hiermee.

  • Net nadat je je antwoord ontvangen hebt. Was dit positief? Dan moet je niet bellen, maar kan het wel om hen even te bedanken. Indien je de job niet binnenhaalde, raden we aan om zeker te bellen. Zo kan je vragen waarom je de job niet kreeg!

Veel succes met het solliciteren. Met al onze tips komt dat vast wel in orde! Wil je alvast eens een kijkje nemen naar welke vacatures er in jouw buurt openstaan? Dan kan dat hier. Je kan ook altijd contact met ons opnemen en wij helpen jou met het vinden van een startersjob die bij jou past.