Skip to main content
Update Corona: onze kantoren blijven open! Klik hier voor meer informatie.

Ga op eigen talentenjacht

Niet alleen uitzonderlijke artiesten, zoals Mozart en Pablo Picasso, hadden talent. Iedereen heeft talent. Een talent is elke vaardigheid waar iemand goed in is. Als je personen vergelijkt, zie je al snel wie sociaal, creatief, taalvaardig of handig is… Er zijn te veel talenten om op te noemen. Deze talenten zullen voor een groot deel ook bepalen welke job het beste bij jou past. Als je handig bent, zal je liever werken in de bouw of in een technische job, terwijl iemand die sociaal is eerder terecht zal komen in de werving en selectie of in een commerciële functie.

Dit artikel gaat niet over hoe je talenten kan aanleren, want eigenlijk word je ermee geboren. Is het dan nuttig om dit onderwerp aan te snijden? Natuurlijk! Mozart stapte niet uit de wieg als muziekwonder. Hij ontdekte zijn talent op zeer jonge leeftijd en werkte er zo hard aan dat hij er buitengewoon goed in werd. Maar ook al ontdek je je talenten later, het zal altijd een gunstige invloed hebben op je leven.

Benieuwd hoe je jouw talenten ontdekt? Lees dan zeker verder!

Jong geleerd is oud gedaan

Er wordt soms gezegd dat kinderen het makkelijkst nieuwe zaken leren, zoals een taal of het bespelen van een muziekinstrument. Sommige studies zeggen dan weer dat volwassenen dit even goed kunnen. Wij laten deze discussie in het midden. Wel hebben kinderen meer vrije tijd om met hun talenten bezig te zijn dan werkende volwassenen. Het is dus gemakkelijker om uitzonderlijk goed in iets te worden als je jong begint.

Toch is het op elke leeftijd de moeite waard om je talenten te ontdekken en ermee aan de slag te gaan. Zo kan je ze ontwikkelen tot vaardigheden of skills die zowel in je job als in je privéleven van pas zullen komen. Misschien kom je er zelfs achter dat jouw job toch niet jouw passie is en dat je liever een andere weg inslaat. Als je je talenten en passies vindt, zullen er zeker en vast nieuwe deuren voor jou opengaan.

Ontdek je eigen talent

Heb jij je eigen talenten nog niet ontdekt? Niet getreurd! Mogelijk weet je wel wat jouw talenten zijn, maar heb je er nog niet bij stilgestaan. Tip 1 luidt daarom: ga na waar je goed in bent. Wat vertelde je bij een sollicitatiegesprek toen er gevraagd werd naar je sterktes? Voor welke vakken behaalde je een goede score op school? Heb je hobby’s, maar helaas niet genoeg tijd om ze uit te oefenen? Doe je je werk goed? Waarschijnlijk komen er bij het beantwoorden van deze vragen al enkele talenten bovendrijven.

Anderzijds is het mogelijk dat je nog niet met je talenten in aanraking kwam. Daarom is tip 2: probeer nieuwe dingen. Weet je niet welke nieuwe dingen? Denk dan na over volgende vragen: wat staat er op mijn bucketlist? Ben ik jaloers op iemand omdat ik zoals hem of haar zou willen zijn? Heb ik spijt van hobby’s waarmee ik als kind niet startte? Ben ik wel gelukkig in mijn job? Hier zal je zeker al wat wijzer van worden. En onthoud: het is nooit te laat om iets nieuws te leren. Volg een avondcursus elektriciteit, doe mee aan een dansinitiatie of start met netwerken als je naar een event gaat. Enkel door nieuwe dingen te proberen, kan je ontdekken wat je nog niet weet. Vind je je job niet zo leuk? Meestal doe je net graag waar je goed in bent. Sommigen hebben het geluk om meteen terecht te komen in de job van hun leven, anderen veranderen regelmatig van job omdat ze nog niet gevonden hebben wat ze zoeken. Uitzendarbeid is een goede oplossing voor degenen die nog twijfelen over wat ze graag willen doen. Als je terecht komt in een job die je goed kunt – waar je dus talent voor hebt – zal je deze ook graag doen.

Tip 3: vraag anderen wat jouw pluspunten zijn. Soms weten zij beter wat je goede eigenschappen zijn dan jijzelf. Jouw vrienden kennen ongetwijfeld jouw goede kanten, anders zouden ze niet met jou bevriend zijn. Mogelijk heeft je familie verhalen over hoe goed je als kind was in knutselen of vraagstukken. Wordt jouw hulp vaak ingeroepen voor bepaalde zaken? Dan is dat waarschijnlijk omdat je daar goed in bent.

Neem dus de tijd om jouw eigen talenten te ontdekken. Het is verrijkend en de kans is groot dat het een positieve invloed heeft op je leven.