Skip to main content
Update Corona: onze kantoren blijven open! Klik hier voor meer informatie.

Een motivatiebrief: is dat eigenlijk nog nodig?

vrouw zit gestresst achter haar computer

Solliciteren voor een nieuwe job, het is vaak een tijdrovende klus. Alle vacatures doorspitten, je cv opmaken, je LinkedIn-profiel updaten en dan ook nog een motivatiebrief schrijven. 

Zie jij altijd op tegen het schrijven van die brief? Dan hebben we goed nieuws, want in veel sectoren wordt deze brief steeds minder belangrijk. In veel gevallen is relevante ervaring het belangrijkst en die informatie kan de rekruteerder vinden op je cv

Hieronder lees je wanneer je juist wel een motivatiebrief nodig hebt en wanneer juist niet en geven we tips voor het opstellen van motivatiebrief waarmee je impact maakt. 

Soms is alleen een cv genoeg

Veel rekruteerders lezen je motivatiebrief pas als je cv hun aandacht trekt. Heb je veel relevante ervaring en kan je eigenlijk niets aanvullends bedenken om in je brief te zetten? Dan is het het overwegen waard om de brief weg te laten. Met een slechte of saaie brief verklein je eerder je kansen om uitgenodigd te worden voor een gesprek. 

Wanneer heb je wél een motivatiebrief nodig?

Een motivatiebrief is dus niet altijd nodig. Er zijn echter een aantal situaties waarin je absoluut tijd moet steken in het schrijven van een motivatiebrief: 

  • Bij een carrièreswitch: wil je een heel andere kant op met je carrière en solliciteer je voor een functie waarvoor je eigenlijk niet de juiste ervaring hebt? Dan is het belangrijk dat je in je brief toelicht waarom jij de aangewezen persoon bent voor de job. 
  • Staan er onduidelijkheden op je cv, zoals een jaar waarin je niet gewerkt heb of een studie die niet aansluit op je vakgebied? Licht dit dan toe in je brief. 
  • Bij een spontane sollicitatie is het essentieel dat je een begeleidende brief meestuurt waarin je uitlegt waarom jij een aanwinst zou zijn voor het bedrijf. Wil je echt opvallen met je brief? Probeer dan een van de tips die we hieronder geven. 
  • Ben je vaak van job veranderd? Dan kan het verstandig zijn om dit kort toe te lichten in je brief. Word je uitgenodigd voor een gesprek? Lees hier hoe je tijdens je sollicitatiegesprek een troef maakt van het jobhoppen
  • Wanneer je weinig werkervaring hebt: met een enthousiaste motivatiebrief kan je ervoor zorgen dat je toch op gesprek mag komen. 
  • Wordt er in de vacature nadrukkelijk om een motivatiebrief gevraagd? Zorg dan dat je een brief schrijft waarmee je indruk maakt en vermijd algemeenheden.  

Wat staat er in een goede motivatiebrief?

Heb je besloten dat je een brief wilt toevoegen aan je sollicitatie? Zorg er dan voor dat je brief alleen de meest noodzakelijke informatie bevat. Maar wat is nu eigenlijk relevante informatie? 

Zorg ervoor dat je brief geen kopie is van je cv. Toon je enthousiasme en laat weten waarom je specifiek bij dit bedrijf, deze job of in deze sector wilt werken. Heb je vaardigheden die uitermate geschikt zijn voor deze job? Geef dan praktijkvoorbeelden om deze vaardigheden te ondersteunen. 

Zorg dat je brief kort en bondig is en stem de toon (zakelijk, humoristisch, informeel, gevat, nuchter…) af op het bedrijf. Weet je niet zeker welke toon je het beste gebruikt? Je kan veel te weten komen over de manier waarop het bedrijf communiceert via hun social media, website en de vacaturetekst zelf. 

Pas je bovenstaande tips toe? Dan is de kans groot dat jouw potentiële nieuwe werkgever je uitnodigt voor de volgende ronde. 

Alternatieven voor een motivatiebrief 

Wil je dat jouw motivatiebrief echt in het oog springt? Overweeg dan een van deze alternatieven voor de traditionele motivatiebrief: 

  • Maak een korte videopitch: vertel in ongeveer één minuut wie jij bent en waarom jij geschikt bent voor de job. 
  • Voeg op je cv een zeer korte toelichting toe. Dit kan een slimme tactiek zijn, want cv’s worden meestal wel gelezen en motivatiebrieven niet altijd. Wil je dat jouw cv er echt uitspringt? Gebruik dan onze handige cv-tool
  • Gebruik een ander format dat past bij de job. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwsbericht, persbericht, stripverhaal... 
  • Bij een open sollicitatie kan je overwegen om een product te laten bedrukken met jouw gegevens en een korte introductie. Stuur bijvoorbeeld een koffiemok, muismat of pennenhouder met daarop je naam, contactgegevens, het soort job dat je zoekt en een paar van je sterkste troeven. 

Klaar voor je volgende sollicitatie? 

Wist je trouwens dat, wanneer je via een uitzendbureau solliciteert, wij jou heel veel werk uit handen nemen? Ontdek hier meer pluspunten van interimwerk

Zie jij interimwerk wel zitten? Bekijk dan zeker onze vacatures eens. Als uitzendbureau zijn we gespecialiseerd in jobs in de domeinen techniek, bouw en office.