Skip to main content

Een job als recruiter: wat houdt het in en is het iets voor jou?

Vrouwelijke recruiter aan telefoon

Ben je benieuwd naar wat de job van een recruiter inhoudt? Overweeg je zelf een job in recruitment? Na het lezen van dit artikel zal je alles weten over de inhoud van de job en of jij er de geschikte persoon voor bent.

De uiteenlopende rollen van een recruiter

De job van een recruiter is veelzijdig. De ene dag ben je een netwerker, de andere een marketeer, interviewer of verkoper.

Natuurlijk ben je ook elke dag een probleemoplosser. Je gaat namelijk voortdurend de uitdaging aan om een perfecte match te vinden tussen een werknemer en werkgever. Het veelzijdige karakter van de job maakt elke dag interessant en uitdagend.

Daarnaast zijn er verschillende soorten recruiters. Enerzijds heb je corporate recruiters die deel uitmaken van de HR-afdeling in een bedrijf, anderzijds heb je recruiters binnen een interimkantoor of een rekruterings- en selectiekantoor. Deze jobs zijn heel gelijkaardig.

De key-taken van een recruiter

Posten en zoeken

Als recruiter ben je een belangrijke schakel tussen jouw bedrijf en potentiële kandidaten. Je bent verantwoordelijk voor het aantrekken van kandidaten voor jouw vacatures, schrijft jobadvertenties en post deze op de bedrijfswebsite en eventueel andere jobsites. Daarnaast voer je gerichte zoekopdrachten uit via externe databases en vertegenwoordig je je bedrijf op jobbeurzen en jobevents in scholen.

Bovendien is het als recruiter en bedrijf of interimkantoor belangrijk om creatief en vindingrijk te zijn in het vinden van kandidaten. Hierbij is het belangrijk om zowel je online als offline netwerk en sociale media in te zetten.

Screenen en testen

Je identificeert potentiële kandidaten, belt hen op en nodigt hen uit voor een gesprek. Door het stellen van gerichte vragen toets je af in welke mate een kandidaat in aanmerking komt voor jouw openstaande vacature. Je houdt hierbij rekening met de afdeling en bedrijfscultuur waarin de kandidaat terecht zal komen. Afhankelijk van het gezochte profiel laat je de kandidaat een praktische en/of een theoretische test uitvoeren.

Kiezen en aanwerven

Wanneer je een aantal kandidaten hebt gescreend, maak je een selectie van de meest geschikten. Het uitvoeren van een referentiecheck kan je helpen in het opstellen van een finale shortlist. De meest geschikte kandidaten stel je dan uiteindelijk voor aan je eindklant. Als de klant interesse heeft in de kandidaten, organiseer je een selectiegesprek tussen beiden. In sommige gevallen ben je hier als recruiter bij aanwezig.

Heb je momenteel geen openstaande vacature voor een kandidaat, dan ga je in functie van zijn of haar competenties en wensen op zoek naar de ideale job. Hierbij stel je de kandidaat spontaan voor aan je netwerk en ga je op zoek naar nieuwe commerciële opportuniteiten.

Administratie

Naast het zoeken van kandidaten, ben je ook verantwoordelijk voor de opvolging en de administratieve afhandeling van het hele proces.

Relatie onderhouden met kandidaten, bedrijven en uitzendkrachten

Nadat je kandidaten aan het werk zijn, zit jouw werk er nog niet op. Het opbouwen van een stevige lange termijnrelatie met je kandidaten en eindklanten helpt je verder om op de hoogte te blijven van nieuwe behoeften.

De eigenschappen van een goede recruiter

In de job van een recruiter is het sociale aspect van groot belang. Het is heel belangrijk dat je aandachtig kan luisteren, gerichte vragen stelt en ook andere zaken in vraag durft stellen. Relaties opbouwen en onderhouden is key in de rekruteringswereld, zowel met de kandidaten als eindklanten. Hierbij is het belangrijk dat je de markt en verschillende sectoren goed begrijpt.

Daarnaast moet je als recruiter snel kunnen schakelen en dus bereid zijn om hard te werken. Eigenschappen waarover je best beschikt zijn bijvoorbeeld: kritisch, overtuigend, target-minded, empathisch en klantgericht. Maar ook een commerciële ingesteldheid, een vlotte pen hebben en kunnen multitasken kunnen zeker in je voordeel spelen. Je werkt graag in team, maar bent ook in staat om zelfstandig taken af te werken.

Werken als recruiter bij IMPACT

Lijkt een job als recruiter iets voor jou? Bij IMPACT zijn we steeds op zoek naar talenten om ons team te versterken. Een technische achtergrond en commerciële feeling is zeker een plus. Lees over de ervaringen van onze collega’s en solliciteer meteen voor een van onze openstaande vacatures bij jou in de buurt.