De 6 meest gestelde vragen bij een sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek kan je je verwachten aan enkele typische vragen. In dit artikel vind je zes veelgestelde vragen om je goed voor te bereiden.

Weet je niet wat te verwachten tijdens je sollicitatiegesprek? Ben je bang om te verstijven of geen woord meer uit te kunnen spreken? Tijdens sollicitatiegesprekken kan je je vaak aan enkele typische vragen verwachten: probeer je vooraf al voor te bereiden op die vragen, zodat je jezelf meer op je gemak voelt en de kennismaking vlotter verloopt. Hieronder vind je zes vaak gestelde vragen, maar let op: blijf wel spontaan en ratel je antwoord niet af zoals een les die je uit het hoofd leerde.

Kan je wat meer vertellen over jezelf?

Deze vraag breekt het ijs en geeft jou de kans om in een notendop al wat zaken te vertellen: wie ben je, welke opleiding volgde je, welke ervaring heb je ... Gebruik je cv als leidraad en geef wat extra info over jou en de zaken die relevant zijn voor de functie. Je kan onder andere verduidelijken wat het takenpakket van je vorige jobs precies inhield. Focus op de meerwaarde die je kan betekenen en wat je ambities en doelstellingen zijn.

Wat zijn jouw sterke punten?

Welke vaardigheden en karaktereigenschappen kunnen een meerwaarde betekenen voor jouw kansen en het uitoefenen van de job? Je kan nadenken over wat jouw troeven waren bij je laatste werkervaring of welke positieve punten kwamen bovendrijven tijdens je studententijd.

Denk aan enkele concrete voorbeelden, situaties, initiatieven waarover je kan vertellen en waaruit blijkt dat jij de sterke punten die je vernoemt, ook echt bezit.

Wat zijn jouw verbeterpunten?

Deze vraag is voor velen moeilijker te beantwoorden dan de vorige vraag. Wanneer je nadenkt over je mindere punten, ga je al snel in clichés vervallen. Probeer dit te vermijden en stel jezelf uiteraard niet te negatief voor. Probeer een positieve draai te geven aan je werkpunten. Zo kan je zeggen: “Ik vind het moeilijk om knopen door te hakken, omdat ik nogal een twijfelaar ben. Dat komt omdat ik heel perfectionistisch te werk ga en aan mijn opdracht blijf sleutelen tot ik 100% tevreden ben over het eindresultaat. Soms moet ik met wat minder tevreden leren zijn om zo ook sneller te kunnen werken.”

Waarom wil je werken voor dit bedrijf?

Het is belangrijk voor de werkgever dat (toekomstige) werknemers weten waar hun bedrijf exact voor staat. Verdiep je dus al wat in de business en cultuur van je potentiële werkgever. Surf naar de bedrijfswebsite, bekijk de socialmediapagina’s van het bedrijf. Op die manier kom je zowel te weten wat het bedrijf doet als welke cultuur er heerst en ontdek je waarom het goed bij je zou passen. Solliciteer je bij een familiebedrijf, dan kan je dat bijvoorbeeld linken aan het feit dat je graag in een persoonlijke omgeving werkt waarin betrokkenheid cruciaal is.

Waarom spreekt deze functie jou aan?

Het antwoord op deze vraag zou niet moeilijk mogen zijn, want normaal gezien heb je de functie-inhoud in de vacaturetekst al grondig bekeken alvorens je solliciteerde. Bespreek aan de hand van jouw capaciteiten (en eventuele ervaring) waarom de aspecten van de job je aanspreken en waarom je de geschikte kandidaat bent voor de functie.

Waarom moeten we jou aannemen?

Het antwoord op deze vraag is hét moment om de werkgever te overtuigen van jouw meerwaarde. Het is belangrijk dat je geen standaard antwoord geeft: denk er vooraf over na. Je hebt inmiddels al getoond dat je weet wat het takenpakket inhoudt, wat de gevraagde competenties zijn en dat je de bedrijfscultuur online al opgesnoven hebt. Breng deze elementen samen en overtuig de mensen tegenover je nog met je laatste troeven en motivatie.

Ben je er klaar voor?

Als je vooraf al een antwoord op deze veelgestelde vragen in je achterhoofd hebt, kan je met een grotere gemoedsrust aan het sollicitatiegesprek beginnen. En vergeet nooit: wees altijd eerlijk en helemaal jezelf!

Solliciteer nu!