Skip to main content
Update Corona: onze kantoren blijven open! Klik hier voor meer informatie.

De 6 meest gestelde vragen bij een sollicitatiegesprek

Heb je stalen zenuwen of weet je geen woord meer uit te brengen bij een sollicitatiegesprek? In beide gevallen kunnen de meest gestelde vragen jou voorbereiden op een eerste gesprek. Als je voor je gesprek alvast eens nadenkt wat je erop zou antwoorden, zal het kennismakingsgesprek vlotter gaan. Een extra tip: vooraf luidop oefenen kan echt helpen. Veel succes!

 1. Vertel eens iets meer over jezelf.
  Deze vraag breekt het ijs én geeft jou de kans om in een notendop te vertellen wat je voor het bedrijf kan betekenen. Je kan eerst vertellen wie je bent, waarna je vertelt over je opleiding en ervaring, met je cv als leidraad. Haal enkel zaken aan die relevant zijn voor de functie en vertel meer dan wat er op je cv staat. De werkgever heeft je cv immers al gelezen. Je kan onder andere toevoegen wat er in je vorige job tot je takenpakket behoorde. Focus op de meerwaarde die je kan betekenen en wat je doelstellingen zijn.
   

 2. Waarom wil je werken voor dit bedrijf?
  Het is belangrijk voor de werkgever dat werknemers weten waar het bedrijf voor staat. Om je op deze vraag voor te bereiden, surf je naar de website en social mediapagina’s van het bedrijf. Zo kom je te weten welke bedrijfscultuur er heerst en waarom jij bij het bedrijf past. Als je solliciteert voor een familiebedrijf, zou het begin van je antwoord als volgt kunnen zijn: “Ik zou graag werken in een familiebedrijf omdat ik betrokkenheid erg belangrijk vind.”
   
 3. Waarom spreekt deze functie jou aan?
  Het antwoord op deze vraag zou niet moeilijk mogen zijn, want normaal gezien heb je de functie-inhoud grondig bekeken alvorens je solliciteerde. Bespreek aan de hand van jouw capaciteiten waarom de aspecten van de job je aanspreken en waarom je goed zou zijn in de functie.
   

 4. Waarom moeten we jou aannemen?
  Het antwoord op deze vraag is hét moment om de werkgever te overtuigen van jouw meerwaarde. Het is belangrijk dat je hier geen standaard antwoord geeft. Laat dus zien dat je weet wat het takenpakket inhoudt, wat de gevraagde competenties zijn en wat de bedrijfscultuur is. Koppel deze aspecten aan jouw kunnen: vertel waarom jij zo goed met al deze elementen overeenstemt. De werkgever moet na jouw antwoord weten dat jij de witte raaf bent waarnaar hij op zoek is.
   

 5. Wat zijn jouw sterke punten?
  Welke karaktereigenschappen kunnen een positieve bijdrage leveren aan het uitoefenen van je job? Je kan nadenken wat jouw troeven waren bij je laatste werkervaring of welke positieve punten kwamen bovendrijven tijdens je studententijd. Vertel dus zeker aan de hand van een concreet voorbeeld waaruit blijkt dat jij die sterke punten bezit.
   

 6. Wat zijn jouw te verbeteren punten?
  Deze vraag is voor velen moeilijker te beantwoorden dan de vorige vraag. Als je nadenkt over je negatieve kenmerken, ga je er al snel clichés bijhalen. Probeer dit te vermijden, want een werkgever zit vaak niet meer op een antwoord als “koppig” te wachten. Het is vooral belangrijk dat je jezelf niet te negatief voorstelt. Dit kan door van je negatief kenmerk iets positiefs te maken. Zo kan je zeggen: “Ik ben iets te perfectionistisch, maar daardoor werk ik aan mijn opdracht tot ik 100% tevreden ben over het eindresultaat.” Een andere mogelijkheid is dat je negatieve punten aanhaalt en zegt wat je doet om ze te verbeteren.

  Als je weet wat je op deze vragen moet antwoorden, kan je alvast wat meer gemoedsrust vinden. Wil je helemaal vol zelfvertrouwen naar het sollicitatiegesprek vertrekken? Lees dan onze tips voor een goede voorbereiding van het gesprek. Nog een laatste, belangrijke tip: lieg nooit tijdens een sollicitatiegesprek. Als je oneerlijk bent over je ervaring, competenties of kennis, zal je al snel door de mand vallen als je aan het werk bent en dan is al dat solliciteren voor niets geweest. Wees dus jezelf en wees voorbereid, dan komt het helemaal goed.