Skip to main content
Update Corona: onze kantoren blijven open! Klik hier voor meer informatie.

Daarom moeten kinderen meer knutselen en timmeren

In het lager onderwijs wordt knutselen of plastische opvoeding steeds minder belangrijk. Kinderen leren niet meer om te timmeren, een knoop aan te naaien of om een constructie te bouwen van ijsstokjes. Het plezier van het werken met hun handen is ondergeschikt geworden aan het opdoen van zoveel mogelijk theoretische kennis. En als je het ons vraagt, is dit zonde. 

Ook thuis is er steeds minder aandacht voor het ‘ouderwetse’ knutselen en spelen. In plaats van torens van Lego, bouwen kinderen nu steden op hun tablet. En in plaats van samen een boomhut te bouwen, zitten ze ‘s middags achter de spelcomputer. 

Door te knutselen of buiten te spelen ontwikkelen kinderen spelenderwijs hun motorische vaardigheden. Natuurlijk leren ze van computerspellen ook skills, maar dit zijn andere skills (zoals strategisch inzicht en een betere hand-oog coördinatie) en het is jammer dat de vaardigheden die zo eigen zijn aan het ‘ouderwetse’ spelen steeds meer naar de achtergrond verdwijnen. 

Onontdekte talenten

Kinderen krijgen hierdoor niet de kans om (al) hun talenten te ontdekken. Hoe kan je van een kind verwachten dat het voor beroepsonderwijs of een professionele bachelor kiest, als het van jongs af aan heeft geleerd dat werken met zijn/haar handen niet belangrijk is?

In België is momenteel een groot tekort aan technisch geschoolde arbeiders, zoals elektriciens, werfleiders en installateurs en als de huidige trend doorzet dan wordt dit tekort waarschijnlijk alleen maar groter. 

Door buiten spelen, knutselen en vakken zoals plastisch onderwijs opnieuw een belangrijk onderdeel van het curriculum en de opvoeding van kinderen te maken, verrijk je de (leer)ervaring en help je hen om een weloverwogen keuze te maken wanneer het om hun toekomst gaat. 

Ben jij een technisch talent? 

Weet jij inmiddels dat werken met je handen jouw sterke punt is of wil je dit graag ontdekken?  Bij Impact zijn we gespecialiseerd in jobs in de domeinen techniek, bouw en office. Met een persoonlijke aanpak en ons uitgebreid netwerk van bedrijven helpen wij jou met het vinden van een job die je op het lijf geschreven is! 

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan alvast onze vacatures of contacteer ons om een afspraak te maken!