Skip to main content
Update Corona: onze kantoren blijven open! Klik hier voor meer informatie.

9 tips voor een ijzersterke sollicitatie via Skype

Sollicitatiegesprek via Skype, jonge vrouw achter haar laptop die naar iemand zwaait

Wil je in het buitenland gaan werken? Dan is het zowel voor de recruiter - die aanwerft vanop lange afstand - als de klant interessant om te ontdekken welk vlees ze in de kuip hebben. Logisch, maar ook jij als kandidaat wil graag een gezicht op je contactpersoon kunnen plakken en een beter idee krijgen van de job. Daarom worden steeds meer sollicitatiegesprekken gehouden via videochatprogramma’s zoals Skype. We geven je negen tips om een positieve indruk te maken tijdens je online sollicitatie.

1.  Test je apparatuur

Een goede voorbereiding is goud waard. Dat geldt niet alleen voor de inhoud van je gesprek, maar ook voor het testen van je toestellen. Technologie is fantastisch, maar haperingen zijn niet uitgesloten. Zorg dus voor een stabiele internetverbinding en test vooraf je webcam en geluid (we raden aan om oortjes te gebruiken). Probeer Skype al eens uit, zodat je weet hoe de applicatie werkt en welke functionaliteiten je kan gebruiken tijdens je sollicitatiegesprek.

2.  Word vertrouwd met beeld

Je anders voordoen dan wie je echt bent, is nooit een goed idee. Maar wanneer je jezelf voor het eerst op beeld ziet, is dat even schrikken. Kijk hoe je overkomt op scherm en probeer als oefening enkele eenvoudige sollicitatievragen te beantwoorden voor jezelf. Zo word je comfortabeler met het medium en ben je tijdens het gesprek niet te veel bezig met de technologie. Door dat laatste zou je zomaar vergeten om te glimlachen en het nodige enthousiasme te tonen.

3.  Maak een professioneel account

Je bent helemaal voorbereid, maar je zag één ding over het hoofd: voor je persoonlijk Skype-account gebruik je een grappige nickname en apart e-mailadres. Vermijd gênante situaties: een vreemde gebruikersnaam als metser_123 of e-mailadres als johnnekebetonneke@hotmail.com geven geen goede indruk. Maak eventueel een tweede account aan en kies simpelweg voor ‘voornaam.achternaam’: professioneel en duidelijk. Een foto toevoegen is ook een pluspunt!

4.  Kleed je netjes

Wees gerust: we zijn zeker niet de fashion police van de sollicitatiegesprekken. Toch is het belangrijk om tijdens je interview een verzorgde indruk te geven. Kleed je zoals je dat ook zou doen tijdens een offline sollicitatie. En doe dat van kop tot teen: je weet maar nooit of je tijdens je gesprek plots moet opstaan. Je vermijdt liever dat de interviewer je in boxershort ziet. Draag bij voorkeur niet te opvallende kleuren of juwelen die de aandacht afleiden.

5.  Verzorg de setting

Een sollicitatiegesprek doe je best thuis, niet op café of in een meeting room van je huidige werkgever. Je kamer hoeft niet spic en span te zijn, maar neem plaats in een ordelijke ruimte met een neutrale achtergrond. Probeer voor wat lichtinval te zorgen, maar plaats jezelf niet te dicht bij een raam. Dat zorgt voor te veel tegenlicht. Zet jezelf rustig neer op ongeveer een armlengte van de camera en plaats hem op ooghoogte, zodat je de recruiter aankijkt.

6.  Vermijd afleiding

The sound of silence! Sluit de overbodige openstaande programma’s voor je start met het sollicitatiegesprek. Je wil niet dat er plots Facebook-meldingen opduiken of dat je Spotify-lijst bonkende beats begint te spelen. Verander ook je Skype-status naar ‘Niet storen’. En hoe graag we ze ook zien: vermijd dat je kleine sloeber de ruimte binnenkruipt of dat je trouwe viervoeter al blaffend op je schoot of het toetsenbord springt.

7.  Spieken kan geen kwaad

Natuurlijk bereid je je gesprek goed voor: zoek informatie op over het bedrijf, bedenk een antwoord op veel gestelde vragen … Maar een beetje spieken, is heus geen misdaad: maak voor jezelf bijvoorbeeld een lijstje met zaken - gebruik bv. sleutelwoorden of markeringen - die je zeker wil vermelden of vragen tijdens het gesprek. Maar neem ook deze nota’s vooraf grondig door. Het komt onnatuurlijk over wanneer je zaken afleest of opzegt uit het hoofd.

8.  Houd nuttige documenten bij de hand

Naast een spiekbriefje is het aan te raden om een geprinte kopie van je cv, motivatiebrief en eventueel portfolio bij je te leggen. Zo kan je tijdens een gesprek makkelijk volgen wanneer de recruiter die documenten met jou overloopt. Ook Skype maakt het eenvoudig om je documenten met elkaar te delen of naar elkaar te versturen: zorg ervoor dat je ze in een makkelijk vindbaar mapje stopt. Houd ook een boekje klaar om notities te maken.

9.  Verwacht het onverwachte

Je kan alles tot in de puntjes voorbereiden, maar toch kan er altijd iets misgaan. Dat is geen ramp: we zijn allemaal mensen en technologie zou technologie niet zijn als er niet regelmatig wat fout loopt. Een cruciale raad: blijf kalm tijdens dit vervelende moment en laat je niet van de wijs brengen. Het is zelfs een uitstekende manier om aan de recruiter te tonen dat je je kalmte bewaart in onverwachte en stressvolle situaties.

Op zoek naar een uitdagende job? Let’s do this: 

https://www.impact.be/nl/job