Skip to main content
Update Corona: onze kantoren blijven open! Klik hier voor meer informatie.

8 koele tips voor buitenwerk in de hitte

Is er een hittegolf voorspeld en moet je toch buiten werken? Voorkom oververhitting, uitdroging of een zonnesteek en neem onze onderstaande tips ter harte!

1. Drink veel, maar vermijd alcohol

Drink veel water om uitdrogingsverschijnselen te voorkomen, ook als je geen dorst hebt. Gebruik bijvoorbeeld een koelbox met koelelementen om je water fris te houden. Vermijd cafeïne en alcohol omdat ze dehydratatie precies in de hand werken. Over hoeveel water je precies moet drinken bestaan veel theorieën, maar eigenlijk is er maar één waterdichte - weliswaar minder smakelijke - test: als je urine gelig kleurt, drink je te weinig.

2. Zoek de schaduw op

Tracht zoveel mogelijk in de schaduw te werken, zeker tijdens de heetste uren van de dag.

3. Creëer zelf schaduw: draag een hoofddeksel

Volgens cardiologen stroomt ongeveer 20 procent van je bloed naar je gezicht. Dus door simpelweg je hoofd koel te houden, verlaag je ook de temperatuur in de rest van lichaam. Draag dus zeker een hoofddeksel en kies het jouwe in functie van de aard van je werk. Zo bestaan er veiligheidspetten die je hoofd beschermen tegen zowel vallend materiaal als de zon. Indien de veiligheid het toelaat is een hoed met een brede rand nog beter, want zo hou je de zon ook weg van je nek en je rug.

4. Smeer of spray voldoende zonnebescherming

Hou rekening met de schadelijke effecten van de zon. Gebruik om de twee uur een zonnebeschermingsproduct met een hoge factor. Zowel zonnemelk, zonneolie als zonnespray zijn prima, maar weet dat je met een spray vooral niet te zuinig mag zijn. Je dient elk lichaamsdeel minstens tien keer te sprayen om dezelfde bescherming te garanderen als een goeie laag zonnemelk.

5. Pauzeer vaker

Neem bij grote hitte vaker pauzes, het liefst in een gekoelde ruimte. En besef dat het soms simpelweg té warm is om te werken. Weet ook dat iedereen anders is als het over warmtetolerantie gaat. Wie zwaar is, aan hartproblemen lijdt of een laag natriumgehalte heeft is meestal minder goed bestand tegen de hitte.

6. Deel je werkdag slim in

Doe het zwaarste werk vroeg in de ochtend, vooraleer de grootste hitte losbarst. In sommige organisaties valt een tropenrooster te overwegen: bij een aangekondigde hittegolf kan je bijvoorbeeld tijdelijk beslissen om van zes uur ’s morgens tot twee uur ’s middags te werken.

7. Draag luchtige kleding

Vermijd polyester kleding en draag ventilerende, katoenen t-shirts of polo’s. Overweeg - indien de veiligheid het toelaat - een bermuda. Ook een koelingvest met koudepacks in de vestzakken helpt je lichaamstemperatuur te verlagen.

8. Kies voor lichte en gezonde voeding

Bij de vertering van een zware maaltijd gaat je lichaamstemperatuur extra stijgen. Kies daarom voor lichte, gezonde voeding die het best koel bewaard wordt. En hou ook het zoutgehalte in je lichaam op peil!