Skip to main content
Update Corona: onze kantoren blijven open! Klik hier voor meer informatie.

6 tips voor een cv waarmee je opvalt

In de zoektocht naar een nieuwe uitdaging ben je uiteraard niet alleen. Het is dan ook belangrijk dat je opvalt tussen alle andere kandidaten én een positieve indruk nalaat. Een eerste manier om op te vallen is met je cv. In deze blogpost leer je hoe je een cv opstelt waar je écht mee opvalt. 

Zet je sterke punten in de verf

Je cv is het moment om uit te pakken met je sterke punten. Je vaardigheden overdrijven hoeft niet, maar je mag best je sterke troeven uitspelen. Solliciteren mag je bekijken als een wedstrijd waarbij de beste deelnemer wint. Dus zet je sterke punten in de kijker en verkoop jezelf! 

Weet je niet goed welke vaardigheden je moet vermelden? Ter inspiratie lijsten we hier alvast een aantal veel gevraagde vaardigheden voor je op. Maar vergeet niet: wees altijd eerlijk, want de kans is groot dat je potentiële nieuwe werkgever tijdens een sollicitatiegesprek naar een praktijkvoorbeeld vraagt om je vaardigheden te staven. 

Belangrijke vaardigheden voor op een cv:

  • Sterke communicatieve vaardigheden

  • Je bent stressbestendig

  • Goede sociale vaardigheden

  • Je kan goed organiseren en plannen

  • Je neemt graag de leiding

  • Je werkt heel zelfstandig

  • Je bent een echte teamspeler

Let er wel op dat je lijst hier niet eindeloos lang wordt. Beperk je dus tot de vaardigheden die het meest op jou van toepassing zijn.

Schrijf duidelijk en zonder schrijffouten 

Schrijffouten, daar kunnen we eigenlijk maar één ding over zeggen: maak ze niet. Je maakt er een slechte indruk mee en komt bovendien onprofessioneel over. Weet je van jezelf dat je soms dt-fouten maakt of slordig bent? Vraag dan of iemand die goed is met taal je cv kan nalezen. Zo voorkom je dat jouw cv direct onderaan de stapel belandt. 

Je moet niet alleen zorgvuldig schrijven, het is ook belangrijk dat je kort en bondig bent op je cv. In je motivatiebrief of tijdens je gesprek kan je dit vervolgens verder toelichten. Vermijd dus lange zinnen en onnodige bijwoorden en beperk je tot de essentiële informatie.  

Wees eerlijk

Het kan soms verleidelijk zijn om de waarheid ietsje mooier te maken dan ze werkelijk is, maar probeer toch om deze verleiding te weerstaan. Uiteindelijk duurt eerlijkheid het langst. Probeer dus niemand wijs te maken dat je bepaalde professionele competenties perfect beheerst, terwijl je het in Keulen hoort donderen. 

Mocht je aangenomen worden voor een job, dan is de kans zeer groot dat de waarheid aan het licht komt. En dat… zorgt voor een zure nasmaak. 

Probeer creatief uit de hoek te komen

Zoals eerder aangehaald, ben je niet de enige die op zoek is naar een nieuwe job. Daarom is het belangrijk om op te vallen tussen alle andere kandidaten. 

Hoe je dit doet? Dit kan op verschillende manieren. 

Zo kan je een cv opstellen met een alternatieve layout. Dat kan een cv zijn die mooi is opgemaakt, maar ook een cv in een ander formaat, zoals een infographic, een presentatie, een videoboodschap of een eigen website.

Daarnaast kan je ook inhoudelijk opvallen met je cv.  Zo kan je zaken vermelden die niet standaard op een cv worden geplaatst, zoals je belangrijkste karaktereigenschappen, waarbij je uitlegt waarom deze handig zijn voor je toekomstige job. Daarnaast is het belangrijk om je cv steeds aan te passen naar de functie waarvoor je solliciteert. Zo geef je steeds de meest relevante informatie weer aan de recruiter.

Onderscheid jezelf

Heb je kennis of vaardigheden die niet zomaar iedereen onder de knie heeft? Vermeld deze dan zeker op je cv. Op deze manier val je meteen op en onderscheid je jezelf van andere kandidaten. 

Heb je opvallende hobby’s of interesses? Ook die mogen worden vermeld! Ze tonen aan dat je buiten je werk nog andere interesses hebt en ondersteunen vaak andere persoonlijkheidskenmerken van jezelf, zoals doorzettingsvermogen of creativiteit. 

Bovendien zorgt het vaak voor een aangename start van het sollicitatiegesprek, waarmee het ijs vaak wordt gebroken.

Laat je cv altijd door iemand controleren

Een laatste, maar misschien wel belangrijkste tip: laat je cv altijd door iemand controleren alvorens je deze uitstuurt! Vaak zie je zelf eventuele fouten niet, waardoor het belangrijk is om iemand met een frisse blik naar je cv te laten kijken. Daarnaast is dit een laatste check om te controleren of je cv duidelijk en logisch werd opgebouwd. 

Had je graag hulp gehad bij het opstellen van je cv? 

Maak dan gebruik van de IMPACT cv-tool. Aan de hand van enkele vragen en een template naar keuze, stel je snel en eenvoudig een overzichtelijk cv op. 

Zo maak je meteen een goede indruk bij je toekomstige werkgever!

Stel hier je cv op