Skip to main content
Update Corona: onze kantoren blijven open! Klik hier voor meer informatie.

5 tips voor een veilige werkplek

28 april is de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk. Als specialist in werving en selectie van technische en bouwprofielen kunnen we deze dag natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Wij verzamelden daarom een aantal tips die jou kunnen helpen om zo veilig en gezond mogelijk je job uit te oefenen.

Tip 1: informeer je als je aan de slag gaat

Als je ergens begint te werken, word je ingelicht over allerhande veiligheidsprocedures. Onthoud de belangrijkste informatie, maar ook waar je deze informatie kan raadplegen. De werkpostfiche is hierbij het sleuteldocument, want het bevat de gezondheids- en veiligheidsrisico’s die verbonden zijn aan de job en de maatregelen die genomen zijn om die risico’s te beperken. Zorg ook dat je weet wat je moet doen bij bijvoorbeeld een brand. Waar bevindt de nooduitgang zich, waar kan je de brandblusser vinden? Ook dien je te weten wie de eerstehulpverlener op het werk is. Deze persoon staat voor jou en je collega’s paraat als er iets gebeurt.

Als je vanaf het begin op de hoogte bent over de te volgen procedures kan je heel wat kostbare tijd uitsparen als er zich een ongeval, brand of ernstige gebeurtenis voordoet.

Tip 2: volg de veiligheidsvoorschriften

Het is niet alleen belangrijk om de veiligheidsvoorschriften te kennen, maar ook om je eraan te houden. Draag veiligheidskleding indien dit voorgeschreven is en kijk erop toe dat collega’s dit ook doen. Soms kan iemand uit vergetelheid zijn helm niet opzetten op de werf of zijn veiligheidsbril niet aandoen bij het lassen. Ook al is er iemand verantwoordelijk om hierop toe te zien, met meer ogen zie je meer. Door je collega op een vergetelheid te wijzen voorkom je niet enkel een mogelijk arbeidsongeval, je collega zal het ook enorm waarderen dat je inzit met zijn veiligheid en dat komt dan weer de werksfeer zeker ten goede.

Tip 3: orde en netheid gaan hand in hand met veiligheid

De volgende niet te vergeten tip is: schep orde in de chaos. Als de werkplek chaotisch, wanonderlijk of smerig is, is de kans op ongelukken een stuk groter. Ruim daarom altijd zo snel mogelijk op als er zaken rondslingeren en zorg dat het materiaal op zijn vaste plaats ligt. Als je morst of met moddervoeten de werkplek betreedt, maak dit dan meteen schoon. Goed georganiseerd en proper werken is gewoon aangenamer, productiever, motiverender én veiliger.

Tip 4: denk aan je zintuigen

Deze tip heeft misschien wat extra uitleg nodig, maar vaak hebben gezondheidsrisico’s op het werk betrekking op je zintuigen. Ten eerste is het belangrijk voor je ogen dat er voldoende licht is op de werkplek. Daarnaast zorg je bij veel lawaai best voor oordoppen of een beschermende koptelefoon zodat je geen last krijgt van oorsuizen. Ook luide muziek is niet goed: het is niet alleen slecht voor je gehoor, het kan je ook uit je concentratie halen of ervoor zorgen dat je je collega’s niet verstaat als er veiligheidsrisico’s zijn. Ten slotte moet je ook aan je neus denken op de werkplek: zorg dat er voldoende verluchting is.

Tip 5: durf vragen te stellen

Zijn er toch nog onduidelijkheden die zich de kop opsteken waardoor je niet helemaal weet wat je moet doen in geval van nood of vraag je je af of je wel de juiste veiligheidskledij hebt gekregen van je werkgever? Durf deze vragen dan zeker aan de bevoegde persoon te stellen, want je kan er niet altijd vanuit gaan dat anderen jouw veiligheid even belangrijk vinden als jijzelf. Je moet je dus niet schamen om op je strepen te staan. Zowel jij als alle andere medewerkers binnen het bedrijf hebben er baat bij dat alle veiligheidsprocedures correct gevolgd worden. Safety first!