Skip to main content
Update Corona: onze kantoren blijven open! Klik hier voor meer informatie.

4 tips om warm te blijven bij buitenwerk

Man op een werf in de winter

In de zomer zijn je vrienden misschien jaloers op jou. Je brengt je dagen voortdurend door in het heerlijk zonnetje en de geur van versgemaaid gras. Tot koning Winter voor de deur staat.

Heb je een job waarbij je veel buiten bent, dan heb je het lang niet altijd makkelijk. Jezelf warm houden bij koud weer is dan ook geen sinecure. Om je alvast op weg te helpen hebben we 4 belangrijke tips:

1. Draag warme kledij

Kleed je aan in laagjes

Je aankleden in laagjes is nog steeds een van de bekendste - en meest doeltreffende tip - om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Gebruik thermisch ondergoed als onderlaag (heerlijk gevoel trouwens aan je benen) en bouw dan verder op met een t-shirt, trui en eventueel een extra vest.

Een extra voordeel van laagjes is dat je je lichaamstemperatuur geleidelijk kan bijregelen door kleine lagen bij aan te trekken wanneer je het koud krijgt. Als je daarentegen onmiddellijk één dikke, warme trui aantrekt, heb je het misschien al snel te warm.

Verwarm je hoofd

Volgens cardiologen stroomt ongeveer 20% van je bloed naar het gezicht, zoals we al schreven in onze blogpost over 8 koele tips voor buitenwerk in de hitte. In de winter is het dus belangrijk om het hoofd warm te houden, zo hou je de rest van je lichaam makkelijker op temperatuur. Draag dus zeker een muts, sjaal en/of nekwarmer.

Trek warme (hand)schoenen aan

Niets doet je zo ineenkrimpen als koude handen en voeten. Dat is nochtans vrij makkelijk te vermijden. Trek om te beginnen 2 paar kousen aan. Niet zomaar om het even welke, zoek thermische kousen en laat je gerust adviseren in de winkel. Tip: koop ze niet te klein zodat ze makkelijk over elkaar passen.

Kijk voor handschoenen naar thermische exemplaren, want ga je te dik, dan wordt je werk op zich natuurlijk ook lastiger (en naargelang je jobinhoud, onveiliger).

Let ook op je schoeisel. Draag waterdichte schoenen en vermijd dunne sportschoentjes.

2. Draag passende kledij

Niet enkel warme kledij is belangrijk, want hoe beter je kleren passen, hoe beter ze de koude buiten houden. Koop je een nieuwe jas, probeer hem dan uit terwijl je enkele lagen draagt. Het is belangrijk dat je jas nog los genoeg zit zodat je voldoende bewegingsvrijheid hebt én dat je onderrug niet blootgesteld wordt aan de kou.

Even belangrijk is dat je broek overlapt met de kledij op je bovenlichaam.

Verzeker je ervan dat je de grootte van de mouwen kan aanpassen, zodat je makkelijk verschillende groottes handschoenen kan gebruiken. Zo vermijd je dat je polsen aan de kou worden blootgesteld.

Extra tips:

  • Verkies een rits boven knopen (die zijn makkelijker te sluiten en te openen met handschoenen)
  • Zoek een jas met grote jaszakken (groot genoeg om je handen op te warmen)
  • Geef bretellen de voorkeur op een riem (want die laatste bemoeilijkt je bloedsomloop)

3. Eet goed (en regelmatig)

Je lichaam draait sowieso al op volle toeren wanneer je werkt. Wanneer je dan nog eens in extreme temperaturen werkt, moet je lijf soms in het rood gaan om je lichaamstemperatuur te regelen. Daarvoor heeft het meer energie nodig. Eet en drink daarom goed en regelmatig.

Het klinkt logisch, maar drink regelmatig warme drankjes. We kijken dan eerder naar bijvoorbeeld soep in plaats van koffie, want dat bevat cafeïne en daar dehydrateer je sneller van. Daarbovenop verlies je er sneller lichaamswarmte door.

4. Neem meer pauzes op warme plaatsen

Pauzeer meer dan gewoonlijk om zo je lichaam makkelijker op temperatuur te houden. Ga daarbij zeker naar een ruimte op kamertemperatuur, als je dit ter beschikking hebt natuurlijk. Trek dan ook enkele laagjes uit zodat je lichaam het erna makkelijker heeft om op te warmen.

Heb je geen binnenruimte in de buurt? Ga dan even in de auto zitten, of zoek toch minstens een plek uit de wind of regen/sneeuw.