Skip to main content
Update Corona: onze kantoren blijven open! Klik hier voor meer informatie.

4 dingen die elke schoolverlater moet weten

Op school leren ze je heel wat dingen, maar hebben ze je ooit verteld wat er allemaal moet gebeuren nadat je de schoolbanken verlaat? Er zijn heel wat formaliteiten die je in orde moet brengen voordat je naar een job begint te zoeken. Hieronder vind je een lijstje terug met de belangrijkste zaken die ervoor zorgen dat je zonder problemen je eerste stappen op de arbeidsmarkt kan nemen. 

 1. Registreer je zo snel mogelijk als werkzoekende

Niet iedereen moet dit bij dezelfde instantie doen, want dit verschilt per regio. Hieronder vind je een kort overzicht van de juiste instantie per regio terug. Zo is er zeker geen twijfel mogelijk.

 • Vlaanderen: VDAB

 • Wallonië: Forem

 • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Actiris

 • Oostkantons: ADG

Dit lijkt misschien niet zo belangrijk op het eerste zicht, maar dit bepaalt wel wanneer je recht hebt op je inschakelingsuitkering of wachtuitkering. Als je binnen de eerste 310 dagen na je registratie nog steeds geen werk hebt, heb je recht op deze uitkering. Hoe langer je wacht, hoe langer het duurt voordat je je uitkering kan ontvangen!

Als je in juni afstudeert, heb je er extra voordeel mee om dit zo snel mogelijk te doen. Je mag tot en met september nog steeds een studentenjob uitoefenen, zonder dat dit jouw wachttijd uitstelt. Voor mensen die in het midden van het schooljaar afstuderen, is een studentenjob echter geen optie meer.

 1. Sluit je aan bij een ziekenfonds

Tot nu toe kon je steeds beroep doen op de verzekering van je ouders. Deze periode loopt nu stilaan ten einde. Zolang je nog in je inschakelingsperiode zit, is er nog geen probleem. Vanaf het moment dat je zelf werk hebt, moet je ook jezelf verzekeren. 

Dit is een kleine moeite die je op termijn heel wat geld bespaart. Je ziekenfonds zorgt ervoor dat je steeds een deel van je doktersbezoeken en andere medische kosten terugbetaald krijgt. We hopen natuurlijk dat je dit niet te veel nodig zal hebben, maar je kan je maar beter helemaal indekken.

 1. De vakbonden zijn je vriend

Vakbonden zullen ervoor zorgen dat je tijdens je hele carrière heel wat zorgen minder hebt. Je hebt op deze manier niet enkel recht op enkele kleine premies, maar je kan er ook zeker van zijn dat je belangen op de arbeidsmarkt verdedigd worden. Kom je bij een bedrijf terecht waar je oneerlijk behandeld wordt? Dan kan de vakbond voor jou opkomen en de hete kolen uit het vuur halen. 

Bovendien helpen vakbonden je ook met de overblijvende administratie. Moet je ergens een aanvraag indienen of een formulier invullen? Dan staan zij je steeds bij met raad en daad. Ze helpen je zelfs met het invullen van je belastingsbrief! 

 1. Jeugdvakantie

Veel mensen linken jeugdvakantie steeds aan de vakbonden. Je bent echter niet verplicht om lid te zijn van een vakbond om jeugdvakantie aan te vragen. Indien je besloten hebt om je niet te syndiceren, kan je hiervoor beroep doen op de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen. 

Je jeugdvakantie kan je nog niet onmiddellijk als schoolverlater aanvragen. Je moet nog even wachten tot de start van het volgende jaar, maar vergeet het zeker niet! In België krijg je vakantiedagen op basis van het aantal dagen dat je het jaar ervoor gewerkt hebt. Dit betekent dat je in je eerste jaar amper vakantiedagen zal hebben, terwijl je in je tweede jaar ook nog niet aan het volledige aantal zit. Met jeugdvakantie kan je dat tweede jaar iets draaglijker maken, aangezien deze dagen jouw beperkte vakantiedagen aanvullen.

Om recht te hebben op jeugdvakantie moet je voldoen aan drie voorwaarden:

 • Je bent jonger dan 25;

 • Je hebt je opleiding succesvol beëindigd;

 • Je moet al wat gewerkt hebben in het vorige jaar, een studentenjob telt hier niet mee. 

Op basis van hoeveel je het vorige jaar al werkte, krijg je meer of minder extra verlofdagen. Let wel op, deze verlofdagen worden niet voor de volle 100% uitbetaald!

Heb je zin om er helemaal in te vliegen? Wil je het meest uit je jeugdvakantie halen en je wachttijd zo kort mogelijk houden? Dan begin je best nu al met het zoeken naar een leuke job. Wij helpen je hier graag bij. We hebben heel wat openstaande vacatures waar er vast wel eentje voor jou tussenzit. Indien je vragen hebt, kan je natuurlijk altijd even contact met ons opnemen