Meet Lien, Recruiter

Als één van de jongste recruiters in het IMPACT-team staat Lien elke dag met de glimlach klaar om voor haar kandidaten een geschikte job te zoeken.

Als we haar een totem zouden geven, zou het wellicht leergierige spring-in-’t-veld zijn. Lien is één van de jongste recruiters in het IMPACT-team die dagelijks met de glimlach klaar staat om voor haar kandidaten op zoek te gaan naar een geschikte job. Een job die soms al eens buiten het oorspronkelijke verwachtingspatroon ligt, maar wel vaak een voltreffer blijkt te zijn.

Sociaal contact en mensen helpen: het vormt een rode draad in de studies en voorlopige carrière van twintiger Lien. Na het behalen van haar Masterdiploma Sociaal Werk en Sociaal Beleid, besloot ze om begeleider te worden van leerlingen met een leerachterstand. Een nobel werk, maar ook de hr-sector en recruitment sprak haar altijd al aan, omdat het in elk bedrijf een centrale rol speelt. Lien begon, tijdens de eerste coronagolf, als recruiter bij IMPACT.

Een match qua karakter

Lien voelde meteen de klik met IMPACT. “Het was een keuze die ik puur op gevoel maakte. En dat gevoel bleek juist te zitten: ik had onmiddellijk een, om het in recruitertermen te zeggen, match met iedereen. De IMPACT-collega’s zijn heel open en dat sluit perfect aan bij mijn persoonlijkheid. Ik vind het heel belangrijk dat ik mezelf kan zijn en me niet moet inhouden. Er is niets onaangenamer dan elke dag op de tippen van je tenen te moeten lopen van zodra je op het werk aankomt.”

De start van Lien bij IMPACT liep gelijk met de jammerlijke opmars van het coronavirus. “Het is mijn eerste job als recruiter, wat het sowieso een enorme uitdaging maakt. Maar het coronavirus heeft zeker voor extra stress en moeilijkheden gezorgd. Gelukkig ben ik blijven knokken en heb ik toch al best wat bereikt. Ook hier speelde de familiale IMPACT-cultuur een belangrijke rol: in ons team denken we allemaal op dezelfde manier en kan ik iedereen bellen voor hulp.”

Een open boek

Ondertussen is Lien al anderhalf jaar aan de slag bij IMPACT en zit haar agenda wekelijks goed vol. “Het ene deel van de week zoek ik volop naar geschikte kandidaten in onze database of via jobsites, het andere deel is voor zowel de gesprekken met als de opvolging van kandidaten, maar ook voor het administratieve luik. Het is een heel gevarieerde job waarbij een goede planning belangrijk is. Je bent non-stop met verschillende vacatures, verschillende kandidaten en verschillende klanten bezig.”

Dat doet Lien telkens met haar kenmerkende glimlach. “Ik ben een heel los en enthousiast iemand, een open boek. Je zal me altijd een professionele, maar zelden een strenge of serieuze houding zien aannemen. Ik vind dat ook wel nodig: als kandidaat heb je toch altijd wat stress voor een gesprek. Ik neem ruim de tijd om naar hen te luisteren, lach veel, maak af en toe een grapje en stel hen gerust. Ik voel dat kandidaten dan meteen veel losser worden, zich op hun gemak voelen en zichzelf zijn. Dat zou ik zelf ook willen als de rollen omgedraaid zouden zijn.”

Leren van elkaar

En wat met de overstap van een onderwijsomgeving naar een uitzendbedrijf met een focus op bouw en techniek? “Het is zeker geen evidentie om alle termen te kennen. Ik ben vanaf dag één in allerlei beroepsprofielen gaan duiken: wat doen ze precies, waar worden ze voornamelijk ingezet? Dat buiten beschouwing gelaten, vraag ik aan ervaren specialisten altijd waar ze zich precies mee bezig houden. Zo leer ik elke dag bij, kan ik me er verder in verdiepen en de nodige expertise bieden aan de kandidaten.”

Die sectorkennis blijft een kwestie van elkaar aanvullen. “Onderschat niet hoe snel ook de technische en bouwwereld veranderen. En je moet niet flauw doen: natuurlijk kan een elektromecanicien me onder tafel praten wanneer het bijvoorbeeld gaat over specifieke benamingen van allerlei elektronica. Ik laat hen hun verhaal doen en pik dat op: je moet tot op een bepaald niveau kunnen volgen, maar kandidaten appreciëren ook dat we niet doen alsof we er meer van kennen dan hen. Da’s ook maar logisch: dan zouden we zelf wel lasser, metser of elektricien zijn. Wij laten hun voelen dat zij de echte expert zijn in hun vak, wij tonen dat we specialist zijn in het onze: een job op maat vinden voor hen.”

Een zalig gevoel

Lien kijkt tevreden terug op wat ze tot dusver bereikt heeft. “Als ik naar mijn persoonlijke realisaties kijk, dan ben ik er best trots op dat ik zowel het Federgon-label als VCA-certificaat behaald heb met telkens een mooie score. Het is een fijn gevoel wanneer je ook zwart op wit de bevestiging ziet dat je goed bezig bent en je tegen jezelf kan zeggen: amai, dat heb ik nu eens echt goed gedaan. Het geeft motivatie om er elke dag weer tegenaan te gaan.”

Die motivatie haalt Lien uiteraard ook uit de dankbaarheid van de kandidaten en uitzendkrachten. “Dat geeft heel veel energie. Het leukste is misschien wel wanneer je door creatief na te denken kandidaten op basis van hun kwaliteiten en ervaring een jobvoorstel kan doen waaraan ze voordien nooit gedacht zouden hebben. Dat is me al een paar keer gelukt: eerst is er logischerwijs wat twijfel, maar vaak blijkt het een voltreffer en ontdekken mensen zichzelf op een andere manier. Da’s een zalig gevoel en de ideale brandstof om er telkens voor te gaan. Ik hoop op nog veel meer van dat.”

Tot slot stelden we Lien dé vraag: Hoe maak jij impact?

“Door er te zijn voor de kandidaten en door hun mogelijkheden te bieden waar ze zelf nooit aan gedacht zouden hebben. Door een uitweg te bieden aan een kandidaat die echt geen werk vindt. Door veeleisend te zijn voor mezelf en voortdurend de honger te hebben om bij te leren. En door mezelf te zijn: een losse spring-in-‘t-veld die mensen geruststelt en de zoektocht naar een nieuwe job toch net wat aangenamer maakt.”

More coworker stories